Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nemocná Natalie chtěla zemřít doma na Ukrajině. Poslední přání splnil jihomoravský hospic

Paliativní sanitka, která plní poslední přání umírajících, má za sebou dlouhou cestu. Jihomoravský hospic Girasole vyslyšel touhu Natalie, která onemocněla rakovinou. Jejím posledním snem bylo vrátit se na rodnou Ukrajinu, ke své dceři a nejbližším.

Rakovina mozku v terminálním stádiu. Tak zní diagnóza, která Natalii, jež ještě neoslavila ani čtyřicáté narozeniny, otočila ze dne na den život naruby. Žena žijící v ubytovně v Kuřimi na Brněnsku se s krutou nemocí začala léčit v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Když se ukázalo, že už jí choroba neumožní strávit na světě mnoho chvil, zatoužila po jediném. Po návratu do rodné vlasti, kde by mohla zemřít poklidně, v okruhu svých nejbližších.

Nelehké přání pomohli Natalii splnit čeští přátelé z Kuřimi, kteří se spojili s hospicem Girasole, jenž sídlí v Hustopečích na Břeclavsku. Zařízení disponuje speciální paliativní sanitkou, která plní přání. Klientům na sklonku života pomáhá zažít poslední radosti. „Bylo třeba jednat rychle, dle odhadu lékařů zbývaly Natalii už jen dny. Riziko úmrtí při cestě bylo velké, ale vůle Natalie ještě větší," popsal hospic Girasole na své facebookové stránce.

Nic vám už nedlužíme, vzkázal hospic Agrofertu, který žádal vrácení pět let starého daru

Nebývalou pozornost na sebe strhlo zdravotnické zařízení z Hustopečí na Břeclavsku, které vrátilo na konto Nadace Agrofert částku ve výši 300 tisíc korun. Firma ze svěřeneckého fondu Andreje Babiše v návaznosti na iniciativu vyzvala zařízení, aby...

Šťastný návrat domů

Ačkoli bylo na lůžko upoutané Natalii jasné, že dlouhou cestu daleko za Kyjev nemusí přežít, neváhala a souhlasila. Náročný převoz zvládla žena i přes varování lékařů s přehledem a na konci minulého týdne se konečně ocitla v kruhu blízké rodiny. Podporou při transportu jí byla maminka.

„Paní Natálie je momentálně doma, mezi svými. A já mnohokrát děkuji Girasole za ochotu a skvělou práci! A děkuji také správci ubytovny panu Pivoňkovi za iniciativu a úsilí, které vynaložil, a které nakonec vedlo k aspoň trochu šťastnému finále v této jinak velmi smutné záležitosti," řekl k příběhu kuřimský starosta Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga).

Paliativní sanitku se speciálním lůžkem využívá hustopečský hospic, jenž nedávno vrátil finanční dary Nadaci Agrofert, od roku 2021. V minulosti pomohla klientům splnit přání v podobě prohlídky Jaderné elektrárny Dukovany nebo poslední návštěvy zahrady. S obdobným projektem přišla nedávno i neziskovka Sanitka přání, která umožňuje umírajícím pacientům prožít cenné poslední chvíle v radosti. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hospic Girasole

Štítky hospic, zdravotnictví, rakovina, paliativní péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocná Natalie chtěla zemřít doma na Ukrajině. Poslední přání splnil jihomoravský hospic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.