Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nic vám už nedlužíme, vzkázal hospic Agrofertu, který žádal vrácení pět let starého daru

Nebývalou pozornost na sebe strhlo zdravotnické zařízení z Hustopečí na Břeclavsku, které vrátilo na konto Nadace Agrofert částku ve výši 300 tisíc korun. Firma ze svěřeneckého fondu Andreje Babiše v návaznosti na iniciativu vyzvala zařízení, aby vrátilo dary i za rok 2018. Hospic žádosti vyhověl.

O události informovala redakce Drbny začátkem týdne. Jihomoravské sociální středisko vrátilo nadaci statisícový dar, protože nechtělo, aby se stalo nástrojem předvolebního boje. Agrofert totiž spadá pod svěřenecký fond kandidáta na prezidenta Andreje Babiše. Po zveřejnění příběhu v médiích následně získali zdravotníci velkou podporu veřejnosti. Zároveň se ale pečovatelé dostali pod palbu kritiky. Podle kritiků se gestem snažilo zařízení jen zviditelnit. Nadace proto zaslala řediteli hospice výzvu, ať pošle zpět i starší dary. 

„Rozhodnutí pana ředitele plně respektujeme, ale do této mediální akce se nebudeme zapojovat. Připadá nám to nedůstojné. Zároveň však vzhledem k jeho vyjádřením věříme, že zváží vrácení částky také z roku 2018, abychom mohli celkových 560 tisíc korun využít na podporu jiných organizací a jednotlivců,“ sdělila ve vyjádření Nadace Agrofert.

Čistý stůl i vlna solidarity

Hospic na výzvu rychle reagoval a vrátil dokonce i starší dary. „Byli jsme vyzváni, tak vracíme i zbytek. Raději i za rok 2016, ať máme čistý stůl. Mrzí nás tak zásadní změna ve vyjádření nadace. Najednou se velmi podobá některým nechutným vzkazům, které jsme dostali,“ informoval hospic Girasole na Facebooku. 

Zdravotníci zároveň neskrývali dojetí nad tím, jakou probudili v lidech solidaritu a štědrost. „Ještě večer po vrácení daru jsme přemýšleli, jak nahradíme nemalé peníze, které nám budou citelně chybět v rozpočtu. Řekli jsme si, že rozhodně nebudeme nikoho žádat o podporu na pokrytí vrácené částky, ani nebudeme spouštět novou dárcovskou výzvu a už vůbec se nenecháme vtáhnout do vyjádření s politickým podtextem. Co se stalo, opravdu překonalo všechna naše očekávání,“ vzkázali lidem pečovatelé, kteří ve výzvě dále poprosili, aby dárci poslali peníze nebo nabídli své služby i dalším hospicům.

Dárci posílají stále peníze

Morální gesto organizace ocenil na sociálních sítích jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který vyzval zájemce, aby na chod sociální služby přispěli drobnou částkou. Na kontě sbírky se do doby vydání článku sešlo bezmála 4,4 milionu korun. Částka se neustále zvyšuje.

Hustopečské sdružení Girasole, jež poskytuje péči o nemocné a umírající pacienty, je na příspěvcích od dárců částečně závislé. Finance na provoz dostává od lidí a z evropských či národních dotací.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Girasole Hustopeče

Štítky Hustopeče, Charita, Agrofert, Volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

to se zas kašpar ředitel chtěl zviditelnit, kdyby ty peníze radši věnoval těm co je potřebují-že ho hanba nefackuje

Pátek, 27. ledna 2023, 10:19Odpovědět

Bohuslav Rosendorf

Bohumil Beroun - Kdy budeš rukovat , hrdino ?

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 17:07Odpovědět

Bohumil Beroun

Kobliháři zase žvaní!!!

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 16:29Odpovědět

Bohuslav Rosendorf

To se jenom jeden inteligent ze stáje člověka který " koho potkal toho zradil " snaží zviditelnit . Ty peníze nedostal on , ale klienti toho hospice , tak by měl ty peníze poslat ze svého účtu .

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 16:08Odpovědět

Johanka Koon

Vždyť je financuje ministerstvo zdravotnictvi. Peníze dostávají od daňových poplatníků. Na svých stránkách mají veřejné napsáno kdo je podporuje. Tak nechápu co zamyslel ředitel Hospicu. Byla to od něj reklama a prilakani dárců. Babis název Hospicu nikdy neřekl takže je nikdy nezapojil do kampaně. Kdyby sami neudělali to co udělali nikdo o nich neví.

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 15:43Odpovědět

Rafael Lorenc

Jen více Mirků Dušínů ať se nám ve státě žije veseleji. Též jsem přispěl. A navíc, přivedlo mne to k tomuto tématu a budu podobné instituce více sledovat

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 15:37Odpovědět

Vilém Černík

Začíná se nám to tady zaplevelovat Mirky Dušíny. Jakoby nestačil soudruh generál, teď ještě ředitel toho hospice. No, to je ale málo, pane řediteli. Dobře, statisíce od nadace jste vrátil, miliony od neznámých si necháte ? To není zrovna morální.

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 15:12Odpovědět

Libor Novak

Jarmile Vavrochové: Jsou prostě mezi námi lidé, kteří ještě mají charakter a nemyslí si, že prachy jsou to nejpodstatnější v životě. Pro někoho zkrátka hodnoty jako morálka, čest, pravdomluvnost, cit pro spravedlnost a již výše zmíněný charakter, nejsou jen prázdné pojmy. I dar lze přijmout jen od někoho, s kým sdílím určité hodnoty, abych se pak nemusel stydět, že mě podpořila (obdarovala) osoba potápějící se v morálním bahně. Ostatně, podle současné podpory hospicu je více než patrné, že slušných lidí je mezi námi stále dost.

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 14:10Odpovědět

Jarmila Vavrochová

Nějak mi to není jasné, to už u nás jsou charitativní dary rozlišovány podle jakéhosi ideologického měřítka? Nejsou-li darované peníze získány nelegální činností, či dokonce zločinem, proč je kádrovat? Chápu, ředitel organizace může dar odmítnout jako nepotřebný, i když ... . Pokud si však své politické skotačení realizuje na osudu nemohoucích a těžce nemocných lidí, připadá mi ti přinejmenším podivné.

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 13:35Odpovědět

Nic vám už nedlužíme, vzkázal hospic Agrofertu, který žádal vrácení pět let starého daru  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.