Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Stále více seniorů je nemocných, komentují chřipkovou epidemii jihomoravští hygienici

V Jihomoravském kraji za poslední týden ubylo lidí s akutními respiračními nemocemi a chřipkou, ale epidemie trvá, sdělila ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Mezi 1,2 milionu obyvatel je přes 26 tisíc nemocných, minulý týden bylo více než 32 tisíc nemocných. Epidemie trvající šestým týdnem je nejsilnější za posledních pět let, protože na začátku vánočních prázdnin bylo i více než 40 tisíc nakažených.

V populaci je 2220 nemocných na 100 tisíc obyvatel. "Pokles nemocnosti zaznamenáváme ve všech věkových kategoriích s výjimkou osob nad 65 let. V této věkové kategorii naopak došlo k nárůstu nemocných," uvedla Ciupek.

Chřipka tvoří více než 20 procent všech případů ošetřených v ambulancích praktických lékařů pro dospělé a také pro děti a dorost. "Nejvyšší nemocnost je v okresech Hodonín, Znojmo a Brno-venkov. „Přibývá komplikací, které na virová onemocnění, zejména na chřipku navazují. Nejčastěji to jsou zápaly plic způsobené bakterií pneumokokem. U hospitalizovaných případů převýšil podíl závažných případů chřipky vyžadujících hospitalizaci včetně ARO/JIP podíl závažných případů v důsledku onemocnění covid-19," řekla Ciupek.

Podle hygieniků je potřeba dodržovat základní zásady prevence a léčby. Doporučují umývat si ruce, pít dostatek teplých nápojů, dostatek spánku a v uzavřených prostorách pravidelně větrat. Pokud lidé onemocní, neměli by se snažit nemoc přecházet a měli by omezit kontakt s dalšími lidmi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky Nemoci, Jmk, Hygiena, Chřipka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Mají i léky, které Válek s ukrajinským premiérem Fialou - léky pro naše lidi, asi 8 kamionů , které se odvezli na UA ???

Pondělí, 16. ledna 2023, 08:45Odpovědět

Stále více seniorů je nemocných, komentují chřipkovou epidemii jihomoravští hygienici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.