Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Epidemie viróz a chřipky na jihu Moravy pokračuje, nemocných přibylo

Epidemie akutních respiračních infekcí a chřipky na jihu Moravy pokračuje i v prvním týdnu nového roku. Po skončení vánočních prázdnin nemocných znovu přibylo. Podle údajů, které zveřejnila Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje, bylo k pátku mezi 1,2 milionu obyvatel v kraji 32 400 nemocných, před týdnem to bylo 30 tisíc, na začátku vánočních prázdnin 40 tisíc. Pátý týden tak trvá epidemie akutních respiračních nemocí, která je nejsilnější za posledních pět let.

„Po vánočních svátcích dochází během prvního týdne roku 2023 k předpokládanému nárůstu nemocnosti, tento vývoj kopíruje situace známé z předcházejících sezon. Aktivita chřipky je dominantní, chřipka tvoří více než pětadvacet procent všech případů ošetřených v ambulancích praktických lékařů pro dospělé a praktických lékařů pro děti a dorost," uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Doplnila, že vyšší nemocnost, než je krajský průměr 2 700 nemocných na 100 tisíc, je na Hodonínsku a Znojemsku, ve všech částech kraje ale nemocnost převyšuje dva tisíce lidí na 100 tisíc obyvatel, tedy hranici epidemie. Přibylo pacientů hospitalizovaných s vážným průběhem chřipky i lidí hospitalizovaných s vážným průběhem covidu.

Nemocných je ale v kraji pravděpodobně více, než uvádí oficiální statistika, údaje hygieniků vycházejí z informací od praktických a dětských lékařů. Řada lidí se ale léčí doma a ordinaci lékaře nenavštíví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie viróz a chřipky na jihu Moravy pokračuje, nemocných přibylo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.