Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Na jihu Moravy pokračuje nejsilnější epidemie respiračních onemocnění za posledních pět let

Nemocných s virózami a chřipkou na jihu Moravy o vánočních prázdninách ubylo, epidemie těchto chorob ale trvá. Podle údajů, které zveřejnila Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje, bylo po Vánocích mezi 1,2 milionu obyvatel v kraji třicet tisíc nemocných, v předchozím týdnu to bylo přes čtyřicet tisíc. Trvá tak epidemie akutních respiračních nemocí, která je nejsilnější za posledních pět let.

„Oproti minulému týdnu došlo k poklesu celkové nemocnosti, avšak podíl chřipky výrazně vzrostl, a to z šestnácti procent v minulém týdnu na aktuálních třicet procent," uvedla po vánočních svátcích ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Pokles počtu nemocných přichází v období vánočních prázdnin každoročně, díky školním prázdninám a častým dovoleným se zpomaluje přenos vzduchem přenášených infekcí. Aktuálně je podle údajů hygieniků v kraji 2 500 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nemocných je ale v kraji pravděpodobně více, údaje hygieniků vycházejí z informací od praktických a dětských lékařů. Řada lidí se ale léčí doma a k lékaři nejde.

Nejvíce nemocných je nyní na Hodonínsku, Brněnsku a Znojemsku. Lidé by měli podle hygieniků dodržovat hlavně zásady prevence, dodržovat hygienu, neprochladnout, dostatečně spát a pravidelně větrat. V případě onemocnění se pak léčit doma a nesnažit se nemoc takzvaně přechodit. Zásadní je, aby nemocný omezil kontakt s ostatními lidmi.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy pokračuje nejsilnější epidemie respiračních onemocnění za posledních pět let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.