Počasí dnes24 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Záchranka spěchala za přejedenými lidmi i dítětem, které si dárky rozbalovalo nožem

Náročné svátky mají za sebou jihomoravští záchranáři, kteří se o Vánocích doslova nezastavili. Na kontě mají přes tři sta výjezdů. Lidé volali zdravotníky kvůli horečkám, úrazům i bolestem břicha z jídla. Příjezd sanitky si vyžádali rovněž i rodiče, kteří nechali potomka rozbalovat dárky nožem.

Jihomoravská záchranka je v posledních dnech v jednom kole. Denně vyjíždí zdravotníci až ke 350 případům. Přitom průměrný počet výjezdů činí 290. Na statistické údaje bohaté byly i vánoční svátky. Sanitka vyjela k lidem na jižní Moravě ke třem stovkám událostí. Nejčastěji se jednalo o kolapsy či vysoké horečky související právě s respiračními onemocněními, bolestmi na hrudi či úrazy. Našly se ale i kuriózní případy.

V noci po Štědrém večeru se přidaly události související s oslavami svátků, tedy bolesti břicha způsobené přejedením, otravy alkoholem, a to bohužel i u mladistvých, a setkali jsme se také s poněkud neobvyklou situací, kdy se chlapec při rozbalování dárků za pomoci nožíku poranil, a způsobil si tak silné krvácení,“ popsala mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Podle Bothové se dá zvýšený počet výjezdů vysvětlovat více důvody. „Patří k nim jednak vlna respiračních onemocnění, která postihla populaci. Dále svoji roli sehrálo náledí a úrazy chodců, ale počty volání na naši tísňovou linku se navýšily pravděpodobně také v důsledku nedostatku léků proti horečce na našem trhu,“ uvedla Bothová, která už společně s kolegy vyhlíží silvestrovské oslavy. Právě služba Nový rok patří rovněž k nejnáročnějším.

„S jídlem a pitím alkoholických nápojů to nepřehánějte, přemíra především alkoholu může mít i vážné následky. A pokud už se rozhodnete manipulovat s pyrotechnikou, pak postupujte podle návodu a dávejte pozor nejen na sebe, ale i na okolí, které vaší činnosti bude přihlížet. Především pak na děti,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Drozdová

Štítky ZZS JMK, Nemoci, Jihomoravský, Výjezdy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranka spěchala za přejedenými lidmi i dítětem, které si dárky rozbalovalo nožem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.