Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Pět let nebylo tolik nemocných, komentují jihomoravští hygienici vlnu chřipky

V Jihomoravském kraji je nejvyšší počet lidí s akutními respiračními nemocemi za posledních pět let. Z toho téměř pětinu tvoří chřipka. Řekla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. V kraji tak třetím týdnem trvá epidemie akutních respiračních nemocí. Mezi 1,2 milionu obyvatel je přes 40 tisíc nemocných, minulý týden jich bylo kolem 36 tisíc

Hygienici sbírají údaje o pacientech z ordinací praktických lékařů a pediatrů, kterých je v kraji kolem 250. Je tedy možné, že v populaci je nemocných více, zatím ale pomoc doktora nevyhledali. Na 100 tisíc obyvatel připadá téměř 3500 nemocných. Za posledních pět let se přitom nejvyšší počet nemocných pohyboval nejvýše lehce přes 2 tisíce nakažených na 100 tisíc obyvatel. „Nejvíce nemocných je nyní v Brně a jeho širším okolí a na Hodonínsku," uvedla Ciupek.

Podle ní je v současnosti nemocnost nejvyšší za poslední roky, rekord to ale není. Za posledních 20 let totiž hygienici zaznamenali roky, kdy byla nemocnost i přes 4 tisíce nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Podle Ciupek v minulosti nastávalo období epidemie spíš před vánočními svátky nebo především v lednu. „Sezonní nárůst respiračních infekcí je v letošní sezoně vyšší a rychlejší než v době před covidem. Přirozená cirkulace respiračních virů byla v důsledku předchozích proticovidových opatření utlumena, a to včetně chřipky, která zde v uplynulých dvou sezonách s ohledem na covid prakticky nebyla," řekla Ciupek. První případy covidu se v ČR objevily předloni v březnu. V kraji je od té doby téměř půl milionu potvrzených případů.

Hygienici doufají, že vánoční období a prázdniny ve školách by mohly šíření respiračních nemocí zpomalit. Podle nich je ale potřeba dodržovat základní zásady prevence a léčby. Doporučují umývat si ruce, pít dostatek teplých nápojů, dostatek spánku a v uzavřených prostorách pravidelně větrat. Pokud lidé onemocní, neměli by se snažit nemoc přecházet a měli by omezit kontakt s dalšími lidmi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Chřipka, Jihomoravský, Hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Buchta

A můźe za to Babiš a Putin

Sobota, 24. prosince 2022, 12:42Odpovědět

Pět let nebylo tolik nemocných, komentují jihomoravští hygienici vlnu chřipky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.