Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jihomoravská záchranka dostane nové sanitky. Nakoupí je kraj

Jihomoravský kraj koupí záchranářům šest nových sanitek za skoro dvacet pět milionů a patnáct defibrilátorů za devět milionů korun. Nyní má záchranná služba asi osmdesát sanitek a velké procento z nich má už najeto 300.000 kilometrů.

Záměr nákupu sanitek a transportních monitorů životních funkcí schválili radní kraje. Defibrilátor může pomoct při zástavě srdce. „Naším cílem je udržet moderní vozový park záchranné služby, abychom udrželi její kvalitu pro obyvatele Jihomoravského kraje," řekl radní pro zdravotnictví Jiří Kasala (ODS).

Záchranáři mají osmdesát sanitek. Z toho je padesát v každodenním provozu a třicet je záložních. „Bylo by optimální, kdybychom dostali patnáct nových vozů každý rok. My jsme se ale nyní dostali do situace, že jsme dva roky žádné vozy nedostali kvůli covidovým důvodům. V důsledku toho máme vysoké procento vozidel s nájezdem 300.000 kilometrů," uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Ročně najedou všechna vozidla záchranářů přes tři miliony kilometrů. Kromě vozidel od kraje mají záchranáři přislíbeno dalších dvacet, u kterých náklady na pořízení pokryje Evropská unie. „Čekáme, že bychom je měli dostat v příštím roce. Do konce letošního roku bychom ještě měli dostat vůz od brněnského magistrátu," řekla Bothová.

Záchranáři mají denně kolem tři sta výjezdů. „Počet rok od roku přibývá a někde přidáváme i posádky. Nyní máme třiadvacet stanovišť včetně letecké záchranné služby. Příští rok bude stanoviště v Miroslavi na Znojemsku, takže jich budeme mít čtyřiadavcet," dodala Bothová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky záchranka, sanitky, Jihomoravský kraj, ODS, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravská záchranka dostane nové sanitky. Nakoupí je kraj  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.