Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lékaři z Brna vytiskli kost pro motorkáře. Raritní operaci trénovali na pitevně

Po tvrdém pádu na motorce skončil na silnici a nechápal, proč nemůže vstát. Až od vyděšených svědků zjistil, že má otevřenou zlomeninu nohy. Muži hrozilo, že si ze zranění ponese trvalé následky. Šanci na lepší život dostal od lékařů z Brna, kteří si troufli na operaci s implantátem z 3D tiskárny.

Za řídítka motocyklu usedl devětačtyřicetiletý Josef Ondráček naposledy letos na jaře, kdy se s kamarádem vydal na pohřeb známé. Na cestu, jež neplánovaně skončila v brněnské Olomoucké ulici, ale jen tak nezapomene. Na nerovném povrchu podjelo motorkáři přední kolo, a havaroval. „Zůstal jsem ležet na zemi, ale nic mě nebolelo. Že je situace vážná, jsem zjistil až podle reakce lidí, kteří se ke mně seběhli," vzpomněl pro Drbnu.

S rozdrcenou kostí v levém kotníku, zraněním páteře i lokte dovezli záchranáři devětačtyřicetiletého muže na urgentní příjem ve Fakultní nemocnici v Brně. Pod křídla si Ondráčka vzalo tamní traumacentrum, jež se specializuje na péči o pacienty s vážnými úrazy. Vrásky dělalo lékařům především motorkářovo neobvyklé otevřené poranění hlezenní kosti, která člověku umožňuje pohyb a chůzi. 


Některé 3D modely si lékaři tisknou přímo v brněnské nemocnici. FOTO: Kateřina Benáčková

Trénink na pitevně

Při běžném medicínském postupu se roztříštěná kost fixuje, což vede ke kulhání i velkým bolestem. Brněnští odborníci se proto rozhodli jít vlastní cestou a vytisknout kopii kosti v 3D tiskárně. „Už jsem se smířil s tím, že mi noha nebude fungovat. Byl jsem rád, že žiju. Ale když mi lékaři nabídli, že vyzkouší novou metodu, tak jsem neváhal a souhlasil,“ řekl Ondráček. 

Funkci nohy chtěli chirurgové zachovat pomocí přesně padnoucí titanové kopie. Cesta k odolné náhradě ale nebyla snadná. Část rozdrcené kosti totiž zůstala po nehodě ležet na vozovce, a tak ji lékaři neměli k dispozici jako předlohu pro implantát. 

Při přípravě na operaci nakonec pomohly dolní končetiny darované Masarykovou univerzitou v Brně. „Oskenovali jsme si hlezenní kosti. Podle CT snímků jsme pak vytvořili kopie v různých velikostech a zkoušeli jsme, jak pasují. Celý zákrok jsme si na pitevně trénovali nanečisto,“ popsal přednosta kliniky úrazové chirurgie Milan Krtička.

Na motorku se nevrátí

Než se motorkář dočkal implantátu podle CT snímků své zdravé nohy, dostal od chirurgů takzvaný spacer. Dočasná náhrada, jež zaručila stabilitu chodidla, umožnila Ondráčkovi s poraněnou končetinou rehabilitovat. „Vytvořili jsme formu pro odlitek potřebné kosti, do které jsme nalili cement. Unikátní je, že jsme spacer do nohy vložili napuštěný léčivými antibiotiky,“ řekl Krtička.

Následná operace, jež ve střední Evropě nemá obdoby, se brněnským zdravotníkům zdařila. Díky titanovému implantátu ukotvenému dvěma šrouby, který si nechali vytisknout, může pacient čtyři měsíce po zákroku bez problémů chodit. Částečně už se Ondráček, jenž je výsledkem operace ohromený, vrátil také do práce.

Na motorku ale podle svých slov nemá ani pomyšlení. „Když jsem viděl, jak moji nehodu nesli rodiče a přátelé, tak jsem si řekl, že na motorku kašlu. Přeci jen jsem na jaře málem zemřel a dostal jsem druhou šanci. Doteď mě mrazí, když místem nehody projíždím,“ vysvětlil.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky zdravotnictví, operace, fakultní nemocnice, lékař, Brno, implantát, Fakultní nemocnice Brno, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři z Brna vytiskli kost pro motorkáře. Raritní operaci trénovali na pitevně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.