Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Rapper v Brně učí lidi první pomoc. Se zdravotníky vylepil plakáty na boj proti mrtvici

Rozpoznat příznaky mozkové příhody, a předejít tak trvalým následkům, či dokonce smrti se učí obyvatelé Brna. Na nebezpečí mrtvice lidi upozorňují žluté plakáty, které po městě rozmístili odborníci z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA). S kampaní zdravotnickému zařízení pomáhá i český rapper MC Gey, který má s tématem blízkou osobní zkušenost.

Před druhou nejčastější celosvětovou příčinou úmrtí varují lékaři z jihomoravské metropole. Cévní mozkovou příhodu totiž nedokáže vyléčit žádný prášek ani dostatek odpočinku. Důležité je proto už při prvních známkách postižení neváhat a rychle jednat.

„V 85 procentech případů mrtvice nebolí, a proto lidé její projevy podceňují. Záchranku volají až když se stav nemocného stále zhoršuje, někdy i hodiny poté, co se objeví první příznaky,“ uvedla vedoucí Skupiny veřejného zdraví Hana Maršálková. Pozdní zásah přitom může způsobit nevratný handicap nebo smrt.

Tři jednoduché kroky

Při zjištění mrtvice je nutností ihned zavolat na linku 155, lékařská pomoc je pro pacienta nejzásadnější. „Záchranáři člověka odvezou do nemocnice, která je pro jeho léčbu vybavená. Navíc bude personál o příjezdu postiženého vědět předem a připraví vše potřebné, aby se neztratil tolik potřebný čas,“ zdůraznil vedoucí týmu Stroke z Mezinárodního centra klinického výzkumu Robert Mikulík.

Cévní mozková příhoda se podle Maršálkové objeví zničehonic. „V jednu chvíli člověk komunikuje a najednou nedokončí větu,“ popsala. Mezi hlavní známky onemocnění patří pokles ústního koutku, neschopnost udržet obě ruce v předpažení a nesrozumitelná řeč.

Žlutá jako varování

Mezinárodní centrum klinického výzkumu ve FNUSA pro veřejnost připravilo kampaň, která ukazuje, jak postižení mozku rozpoznat. Podle odborníků to dokáže každý laik. Stačí si při procházce ulicemi Brna prohlédnout žluté plakáty, na kterých zdravotníci vysvětlili metodu FAST (Face, Arm, Speech, Time).

S přípravou poutačů pomohl známý tuzemský rapper MC Gey, který má s touto nebezpečnou zdravotní komplikací osobní zkušenosti. Poté, co mrtvice postihla jeho dva blízké příbuzné, navázal s brněnskými zdravotníky spolupráci, kterou loni odstartoval skladbou Koutek. V té mimo jiné popsal, jaké následky může mít podcenění symptomů.

Mezi stěžejní aktivity Skupiny pro veřejné zdraví, která o osvětu v oblasti prevence nemoci usiluje už několik let, patří například cestovatelská výzva s balónkem Strokiem. Právě žlutá barva balónku, jenž s fanoušky navštívil už několik kontinentů, inspirovala umělce k vytvoření výrazného motivu pro plakátovací kampaň Act Fast.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemonice u svaté Anny v Brně

Štítky Brno, zdraví, FNUSA, rapper, umělec, plakáty, kampaň, mrtvice, plakát, Fakultní nemocnice u sv. Anny, zdravotnický pracovník, MC Gey, Mezinárodní centrum klinického výzkumu, ACT FAST

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rapper v Brně učí lidi první pomoc. Se zdravotníky vylepil plakáty na boj proti mrtvici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.