Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jste náš anděl, oceňují maminky znojemskou porodní asistentku

Zná téměř každou maminku ze Znojma a okolí, rukou jí prošly tisíce dětí a na sociálních sítích sklízí oslavné komentáře. Porodní asistentka Lea Braunerová doprovází ženy na cestě k mateřství skoro dvacet pět let a ve službě pokračuje i nadále.

Už na základní škole věděla, jaké je její životní poslání. Na cestu porodní asistentky přivedla Leu Braunerovou teta gynekoložka. „Vyprávěla mi o porodech a já se rozhodla, že budu porodní bába,“ vzpomíná na své začátky. Do nemocnice ve Znojmě nastoupila v roce 1991, na porodní sál se dostala o sedm let později.

Pracovní náplň Braunerové je různorodá, začíná u těhotenské poradny a končí až v šesti nedělí. Aby byla schopna poskytnout zákaznicím maximální péči, měsíčně doprovází k porodu pouze tři ženy. „Maminka mě většinou kontaktuje mezi 14. – 20. týdnem. Na první osobní schůzce probereme průběh těhotenství, její představy o porodu a důvod, proč vyhledala mé služby,“ popisuje Braunerová začátky spolupráce.

Porod je často spojen s bolestí, strachem, úzkostí. Společně můžeme pracovat na zmírnění těchto pocitů nebo se jim dokonce úplně vyhnout,“ vysvětluje, proč ženy porodní asistentky vyhledávají. Braunerová sama se do průběhu porodu snaží příliš nezasahovat. Ke zmírnění stresu využívá homeopatika, aromaterapii a masáže. Pokud to situace vyžaduje, aplikuje i medikamenty. „Podporuji přirozené porody. Dávám ženám prostor, aby si řekly, co potřebuj. Například, ne všem ženám vyhovuje poloha v leže na zádech. Může si zvolit porodit v kleku, na čtyřech, na boku, do vody,“ osvětluje.

Zastánkyní domácích porodů ale Lea Braunerová není. „Jsem si vědoma komplikací, které mohou nastat. Zvládnutí velkého poporodního krvácení v domácím prostředí bez lékařů a přístrojového vybavení je pro mě něco nepředstavitelného,“ říká a zároveň dodává, že lékaři a porodní asistentky pracují v týmu a musí mezi nimi být vzájemná důvěra.

Braunerová sklízí na sociálních sítích úspěch, nejeden komentář pod facebookovým příspěvkem o její práci zmiňuje, že  zpříjemnila maminkách těhotenství i porod.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Znojmo

Štítky nemocnice, Znojmo, porod, matka, těhotenství, porodní asistentka, Nemocnice Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jste náš anděl, oceňují maminky znojemskou porodní asistentku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.