Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně je nový lék, který pomáhá proti covidu

V Brně si mohou lidé vyzvednout další lék na koronavirus. Antivirotikum, které se podává v začátcích onemocnění, je k dispozici v lékárnách Fakultní nemocnice Brno (FN Brno). Na vydání tablet potřebují pacienti žádanku od praktického lékaře nebo specialisty.

Nový léčivý přípravek se na trhu objevil k dosud využívanému remdesiviru či molnupiraviru. Podle odborníků zastavuje paxlovid množení viru, čímž pomáhá překonat infekci a předcházet rozvoji těžších forem covidu. „Paxlovid má potenciál zachraňovat životy pacientů, snížit závažnost infekce a eliminovat až devět z deseti hospitalizací,“ řekl k léku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle ministerstva zajišťuje uzavřená smlouva Česku dostatečné množství paxlovidu pro očekávanou podzimní vlnu koronaviru. Jedno balení obsahuje kombinaci tablet se dvěma různými látkami, na které mají nárok pacienti se žádanku od lékaře.

Zatím je lék k dispozici ve vybraných lékárnách, a to včetně zařízení spadajících pod FN Brno. „Jsem ale ráda, že se brzy změní podmínky pro výdej antivirotik, díky novele zákona by výdej perorálních antivirotik mohl být v jakékoli lékárně v republice,“ vysvětlila vedoucí nemocničních lékáren FN Brno Šárka Kozáková.    

Antivirotikum se podává v počátečních fázích onemocnění dvakrát denně po dobu pěti dnů. „Lékař může tablety předepsat pacientům kteří splňují alespoň jedno z kritérií, mezi kterými je například věk pětašedesát let a vyšší, obezita, cukrovka, chronická plicní, ledvinná nebo neurologická onemocnění, dále lidem, kteří jsou v biologické nebo onkologické léčbě,“ informoval přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno Petr Husa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky lék, covid, koronavirus, Fakultní nemocnice Brno, Brno, COVID-19, nemoc, pacient, Vlastimil Válek, TOP 09, Česko, Petr Husa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

jen v Brně ????? co je to za komedii? je potřeba prodat?

Pátek, 14. října 2022, 11:08Odpovědět

V Brně je nový lék, který pomáhá proti covidu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.