Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dlaha místo amputace. Tonička může díky lékařům z Brna chodit

Několikanásobné operace a narkózy nahrazuje rekonstrukce končetiny. Nová metoda využívaná u vzácného onemocnění, kterým je vrozený pakloub bérce, pomáhá dětem s vadou postavit se na nohy. Léčbu do Česka přivezli lékaři z Fakultní nemocnice v Brně (FN Brno).

Tříletá Tonička se již od narození potýká s chorobou, s níž v České republice přicházejí na svět dvě až tři děti ročně. Při porodu se ukázalo, že má jednu z nožiček ohnutou. Právě tak se projevuje vrozený pakloub bérce. Při nemoci, která vždy postihuje jen jednu končetinu, se děti mnohdy rodí se zlomeninou. „Tonička měla nožičku poprvé zlomenou v šestnácti měsících. Od té doby se musela kvůli frakturám několikrát učit chodit,“ vzpomíná maminka malé pacientky Martina Břínková.

Vzácná porucha kostní stavby se donedávna řešila operacemi, které museli pacienti podstupovat i dvanáctkrát za dětství, a následnými sádrami. Lékaři z Kliniky dětské chirurgie FN Brno si ale v Americe před dvěma lety osvojili metodu Cross union. Na rozdíl od dřívějších postupů, jež mnohdy končily amputacemi či nefunkční končetinou, je léčba úspěšná. 


Lékař Karel Urbášek prohlíží Toniččinu nožičku rok po operaci

Dětem vloží lékaři do kosti implantát, jenž roste s pacientem a zajišťuje stabilitu nohy. Zároveň se kosti pacientů spojují štěpem, který zdravotníci odebírají z kyčelní kosti. U malých dětí je potřeba vzít veškerou kost z vnitřku jedné poloviny pánve. „Metoda je revoluční také v tom, že je možné ji využít i u dvouletých pacientů. Časnou operací se předchází sekundárním změnám na končetině, jako je omezení pohybu,“ vysvětluje brněnský lékař Karel Urbášek.

Děti fungují bez omezení

Malá Antonie z Brna byla druhým pacientem, který na zákrok do tamější dětské nemocnice zamířil. Aby byla operovaná nožička správně funkční, musí zatím nosit speciální dlahu. Její rodiče však doufají, že Tonička, stejně jako malý Mikuláš, který dnes k brněnským lékařům rovněž dorazil na kontrolu, dlahu brzy sundá a bude chodit samostatně.

Podle Urbáška se po operacích provedených v Brně ani v Americe zatím nevyskytly závažné problémy. To je velký rozdíl oproti dřívějším metodám léčby, jež byly úspěšné jen z padesáti procent. Děti mohou díky voperovanému implantátu fungovat stejně jako jejich vrstevníci. „Dcerka žádný hendicap nemá, oproti ostatním dětem je možná jen o trochu pomalejší při pohybu,“ popisuje současnou situaci Břínková.

Revoluční operace je proveditelná u lidí jakéhokoli věku, kteří vrozeným pakloubem bérce trpí. „Zatím jsme v Brně odoperovali deset dětí. Všichni naši pacienti se v pořádku zhojili za šest týdnů,“ říká Urbášek s tím, že se pacienti díky zákroku včas začleňují do života a netrpí zdravotními problémy a zlomeninami. 


Karel Urbášek prohlédl také malého Mikuláše, který už dlahu nosit nemusí

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zdravotnictví, nemocnice, děti, léčba, lékař, Brno, Fakultní nemocnice Brno, pacient, nemoc, Česko, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlaha místo amputace. Tonička může díky lékařům z Brna chodit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.