Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nevyléčitelně nemocný Kubík dostal speciální vestu. Pomáhá mu s dýcháním

Speciální vestu, která pomáhá s čištěním dýchacích cest, dostal z výtěžku sbírky vyhlášené jihomoravskými záchranáři dvouletý Kubík. Chlapec trpí nevyléčitelným onemocněním a potřebuje celodenní péči rodičů. Díky nové pomůcce jim odpadne starost s neustálým odsáváním hlenů.

Zahleněnost, silný kašel a strach, že se miminko udusí. První příznaky, že s malým Kubíkem není ze zdravotního hlediska něco v pořádku, přišly ihned po porodu. Kolotoč vyšetření a testů nakonec vedl k diagnóze, kterou žádný rodič nechce slyšet. Chlapeček trpí ciliární dyskinezí, jež zasahuje dolní a horní cesty dýchací. „Tuto nemoc zatím bohužel nelze vyléčit. Můžou se ale zmírnit obtíže," řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Aby se Kubíkův stav zlepšil, vyhlásili jihomoravští záchranáři, jejichž členkou je také chlapcova maminka, veřejnou sbírku. Trvalo jen tři dny, než se díky štědrým dárcům na transparentním účtu nastřádala částka potřebná k zakoupení speciální vibrační vesty. Pomůcka, kterou si Kubík přijel převzít společně s maminkou a babičkou, pomáhá s mírněním jeho problémů a předchází poškození plic.


Kubík s rodiči FOTO: ZZS JMK

Automatizovaná vibrační vestička, jež stála 350 tisíc korun, dorazila v maskáčovém deisgnu, který si chlapec pochvaluje. „Moc to pro nás znamená, Kubíkovi se hodně uleví. Vážím si ochoty a štědrosti lidí, mých kolegů ze záchranky, ale i těch, kteří nás vůbec osobně neznají, a přesto jim není lhostejné, že je náš syn nemocný," svěřila se Kubíkova maminka Martina Havlíková.

O syna, který trpí častými infekcemi, se přes den doma stará tatínek. Náročná péče o pacienta s ciliární dyskinezí běžně vyžaduje inhalátor, kterým se pomocí solného roztoku několikrát denně proplachují nosní dutiny, i dechovou fyzioterapii. Užitečným pomocníkem je gymnastický míč a s onemocněním pomáhá také vibrační masáž hrudníku.

„Protože peněz přišlo více, než bylo na vestičku potřeba, jedná se o 407 tisíc korun, půjde zbytek peněz na nákup dalších pomůcek či pořízení ozdravného pobytu pro Kubíka," dodala Bothová.

Ohodnoť článek

Foto ZZS JMK

Štítky zdravotnictví, ciliární dyskineze sbírka, vibrační vesta, vesta, nemoc, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyléčitelně nemocný Kubík dostal speciální vestu. Pomáhá mu s dýcháním  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.