Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lékaři z Brna zvou kuřáky do ordinací. Zbavíme vás cigaret, lákají

Přijďte za námi a zbavte se závislosti na cigaretách, radí kuřákům lékaři z brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích. Ve zdravotnickém areálu se nachází specializované centrum, v němž odborníci pomáhají lidem s léčbou závislosti. Péči navíc hradí zdravotní pojišťovny.

Bohunická nemocnice nabízí služby podobně jako mnohá další zdravotnická zařízení v Česku pro lidi, kteří se nedokáží zbavit závislosti na cigaretách. Pomoc odborníka je v podobných případech důležitá. Jen čtyři procenta kuřáků dokáží zlomit nad nikotinem hůl bez speciální pomoci. Návštěva lékaře a následná intenzivní léčba zvyšuje úspěšnost až desetinásobně. 

„Kuřáci, kteří dospějí k vážnému rozhodnutí se závislosti zbavit, mají k dispozici odborníka, který je odvykacím procesem provede. Zúročit se mohou i jejich předchozí neúspěšné pokusy, kdy mají možnost se poučit ze svých nezdarů,“ uvedla vedoucí Centra ambulance pro léčbu závislosti na tabáku Irena Opletalová

V Česku je přes dva miliony kuřáků. Na nemoci způsobené kouřením ročně zemře až patnáct tisíc lidí. Každé páté úmrtí tedy způsobí právě závislost na tabáku. Největším strašákem jsou kardiovaskulární a nádorová onemocnění. Drtivá většina pacientů totiž navzdory moderním možnostem léčby na plicní karcinom do dvou let umírá.  

Rakovina plic se totiž léčí ztěží, pokud není diagnostikována v počátečním stádiu. „Tato choroba zabije drtivou většinu všech, u kterých se objeví. Zákařenost spočívá v jejím tichém postupu. Nemocné totiž ze začátku nic nebolí a když přichází s jasnými příznaky, už je většinou pozdě a operace není možná,“ vysvětlila předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Koziar Vašáková.

Nejde ale jen o rakovinu plic. Kuřákům hrozí i srdeční infarkty nebo mozkové příhody. Navíc si závilostí zkracují život průměrně o patnáct let. Nešetří ani svoje peněženky. Člověk, který zvládne dvě krabičky za den, tak za rok prokouří přes sedmdesát tisíc.

Léčba ve specializovaném centru je zadarmo. Péči hradí zdravotní pojišťovny. Kromě farmakologické podpory se pacienti dočkají i psychologické pomoci.



 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kouření, závislost, nikotin, poradenství, rakovina, cigareta, léčba, Brno, Brno-Bohunice, Česko, Nemocnice Bohunice, Martina Vašáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři z Brna zvou kuřáky do ordinací. Zbavíme vás cigaret, lákají  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.