Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně odstartuje stavba prvního českého hospice pro děti

V moravské metropoli začne růst první český lůžkový hospic pro nemocné děti. Brněnští radní vybrali stavitele, který se o vznik komplexu v areálu Kociánky postará. S pracemi na hospici, který poskytne lůžkovou službu i denní stacionář, se začne v letních měsících.

Zlepšení české paliativní péče o děti napomůže hospic Dům pro Julii. Třípodlažní budova s vnitřním nádvořím vznikne v brněnském Králově Poli nedaleko domova pro seniory. V plánu je vystavět deset samostatných pokojů pro klienty včetně osmi odlehčovacích. S dětskými pacienty budou v hospici moci trávit čas také nejbližší, ať už rodiče nebo sourozenci.

Dům pro Julii si s sebou nese příběh i jméno půlroční holčičky, která své poslední dny trávila v nemocnici. Právě takovým dětem a jejich rodinám nabídne nový hospic komplexní podporu a zázemí, která v České republice zatím nemá obdoby.

Hospic, který začne v létě stavět společnost Unistav Construction, bude nabízet lůžkovou odlehčovací službu, terénní službu i denní stacionář. „Stavbu budovy má pod správou město, ale samotný hospic už bude provozovat přímo organizace Dům pro Julii. Jsem velmi ráda, že se Brno připojilo do tak důležitého a v českém kontextu unikátního projektu,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). 

Dětský hospic v Brně vyroste do dvou let, nese s sebou příběh nemocné Julinky

V Brně vyroste první český dětský hospic, s jehož stavbou se začne už příští jaro. Dům pro Julii si s sebou nese příběh i jméno půlroční holčičky, která své poslední dny trávila v nemocnici. Právě takovým dětem a jejich rodinám nabídne nový...

Vystavění hospice, který si s sebou nese jméno i příběh půlroční Julinky, vyjde na necelých 160 milionů korun bez DPH, přičemž je z většiny uhradí dotace. Zbytek doplatí město Brno. Objekt, u kterého nebude chybět ani zahrada, by se měl stavět patnáct měsíců.

Samotný provoz hospice bude hrazen částečně ze zdravotního pojištění, státního rozpočtu, rozpočtu Jihomoravského kraje a zdrojů města Brna. „Další část pokryjí příspěvky od dárců a mecenášů, bez nichž by vznik a provoz takového zařízení nebyly možné,“ vysvětlil mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek s tím, že roční náklady na provoz vyjdou na zhruba dvanáct milionů korun.

Komplexní podpora vážně nemocných dětí a jejich blízkých v České republice zatím chybí. Zkušenosti z nemocnic bývají pro rodiny, které si procházejí loučením s ratolestí, často traumatizující. „Mezi nejdůležitější argumenty k pochopení potřeby vzniku hospice patří, že paliativní péče pro děti není jen péčí v terminálním stadiu onemocnění, jako je tomu u dospělých. Naopak je to komplexní zdravotnická, terapeutická, sociální, psychoterapeutická a duchovní pomoc pro celou rodinu s dítětem s život ohrožující diagnózou, a to již od jejího prvotního vyslechnutí od lékařů,“ popsala již dříve ředitelka Domu pro Julii Radka Vernerová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Brna

Štítky dětský hospic, paliativní péče, zdravotnictví, Brno, dům, Česko, rodina, UNISTAV CONSTRUCTION a.s., Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně odstartuje stavba prvního českého hospice pro děti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.