Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česko hlásí první případ opičích neštovic. Nakažený muž byl na festivale v zahraničí

V Česku se předběžně potvrdil první případ opičích neštovic, které se v poslední době šíří z Afriky i do jiných států. V tiskové zprávě to dnes uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ), jehož laboratoř vzorky s podezřením na nákazu zkoumá. Nakažený člověk podle SZÚ pobýval začátkem května na hudebním festivalu v Antverpách v Belgii. SZÚ zkoumá další dva vzorky s podezřením na opičí neštovice.

Na první potvrzený případ s odkazem na předsedu společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavla Dlouhého upozornil server Seznam Zprávy. Podle něj je pacient v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Nemocnice v tiskové zprávě uvedla, že pacient je v izolaci a personál používá osobní ochranné pomůcky. „Specifickou léčbu proti opičím neštovicím nedostává, je stabilní, léčeny jsou pouze symptomy onemocnění,“ napsala mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková virová onemocnění SZÚ uvádí, že jde o předběžné potvrzení, protože vzorek byl dnes dopoledne vyšetřen elektronovou mikroskopií. Pro konečné potvrzení je podle vedoucí laboratoře Heleny Jiřincové nutné udělat celogenomovou sekvenaci či PCR metodu. „Definitivní výsledky tedy budou známy zřejmě příští týden,“ uvedla.

Celkem laboratoř dostala tři vzorky. „Další dva podezřelé vzorky budeme zpracovávat v následujících hodinách,“ uvedl Daniel Krsek, vedoucí laboratoře pro průkaz infekčních agens elektronovou mikroskopií.

Pražská hygienická stanice hned po podezření na nákazu opičími neštovicemi zahájila epidemiologické šetření, které má zjistit možné rizikové kontakty nemocných a nastavit u nich protiepidemická opatření, tedy především karanténu.

„K pozitivně testované osobě lze (...) v obecnější rovině uvést, že začátkem května s přáteli pobývala na hudebním festivalu v belgických Antverpách. Po návratu začala vnímat první nespecifické příznaky od zarudlých až slzících očí, přes postupný výskyt vyšších tělesných teplot od 37,5 do 39 stupňů Celsia, až po výsev bolestivých pupínků na pokožce připomínajících akné na určitých částech těla. Pupínky se postupně měnily v praskající puchýřky, které po prasknutí bolet přestaly,“ uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Shumová.

Opičí neštovice jsou vzácné virové onemocnění podobné lidským neštovicím, obvykle ale mají mírnější projevy. K přenosu je třeba podle odborníků dlouhodobý a blízký kontakt. Poprvé byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech minulého století a nyní se vyskytují v částech střední a západní Afriky. Až do nedávna se v jiných částech světa nemoc vyskytovala jen zřídka.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že eviduje 131 potvrzených případů opičích neštovic a 106 podezření na tuto nemoc v 19 zemích, kde se toto onemocnění běžně nevyskytuje. V Evropě se nemoc objevila například v Dánsku, Skotsku, Španělsku, Itálii, Slovinsku či Rakousku.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob dnes na dotaz uvedl, že neexistují údaje o tom, zda vakcíny proti pravým neštovicím chrání i proti opičím neštovicím. Odborníci ale usuzují, že díky podobnosti viru by účinné být mohly, uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Lidé očkovaní v ČR před rokem 1980, kdy plošná vakcinace skončila, ale podle něj už prakticky žádnou ochranu nemají. Podle stanoviska Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně mohou ale očkované chránit před vážným průběhem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CDC, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky Opičí, Neštovice, Praha, Brno, opičí neštovice, Státní zdravotní ústav, Česko, laboratoř, nemoc, Afrika, Antverpy, Belgie, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, Ústřední vojenská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko hlásí první případ opičích neštovic. Nakažený muž byl na festivale v zahraničí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.