Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se zbavit oteklých nohou jednou provždy?

PR článek

Celý den na nohou, sedavé zaměstnání, nevhodná obuv, nedostatečný odpočinek - to vše a mnoho dalšího vede k otokům nohou v odpoledních či večerních hodinách. Mohou je doprovázet bolesti, pocit těžkých nohou a také křeče. Jak se proti tomu bránit?

Proč máte oteklé nohy

Nohy vám otékají v momentě, kdy nedokážou odvádět krev směrem k srdci. Dochází přitom ke zvýšení nitrožilního tlaku, útlumu výživy buněk a hromadění tekutiny v tkáních. Výsledkem jsou oteklé nohy, které často doprovází brnění, mírný tlak, křeče nebo bolest. 

Často se jedná o kombinaci několika příčin. Řadíme mezi ně nošení nevhodné obuvi, přílišné teplo, sedavé zaměstnání, přetěžování nohou a s tím související nadváha nebo nedostatečná fyzická aktivita. Oteklé nohy jsou také většinou bohužel nedílnou součástí těhotenství. V neposlední řadě mohou nohy otékat na základě nesprávné funkce ledvin, jater či srdce.

Pokud otoky zažíváte na denní bázi a neřešíte je, měli byste zpozornět. Riskujete vznik křečových žil, propadající se nožní klenby, vbočených palců a dalších možných komplikací.

Jak na oteklé nohy

Základem je nohy pořádně prokrvit, zároveň je nepřetěžovat a dopřát jim tedy dostatečnou regeneraci. Buďte aktivní, sportujte nebo alespoň choďte na pravidelné procházky. Noste pohodlnou obuv a vyvarujte se obuvi na podpatcích. Pokud ji nosit musíte, pokuste se boty během dne vyzouvat, kdy můžete, a dopřát svým nohám trochu prostoru. Také pozor na přílišné teplo. Vyvarujte se horkým koupelím nebo saunování, alespoň dokud otoky nezmizí. Naopak vám uleví střídavé sprchování nohou studenou a teplou vodou. 

Prokrvení, uvolnění, protáhnutí svalů na nohou a výraznou úlevu pocítíte při pravidelném nošení Adjustačních ponožek. Jde o terapeutickou pomůcku, kterou využívají a sami nosí fyzyoterapeuti a podiatři v rámci léčby nebo i preventivně. Adjustační ponožky nejsou určené pro běžné nošení, ale pro nošení při odpočinku. Můžete tak spojit příjemné s užitečným. 

Pokud vám výše uvedené neuleví a dlouhodobě od otoků nepomůže, raději vyhledejte lékařskou péči, kde vám zcela jistě poradí. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Nohy, Ponožky, Nákup, Péče, edém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se zbavit oteklých nohou jednou provždy?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.