Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z Mariupolu až do Brna. Lékaři operovali zraněnou Ukrajinku, kterou zasáhl granát

Na operační sál brněnské Úrazové nemocnice dorazila vážně zraněná žena z Ukrajiny, kterou ve válečném konfliktu zasáhl tankový granát. Ukrajinka skončila se zraněným břichem a pochroumanými končetinami. Pomoc našla uprchlice z Mariupolu u lékařů z Brna, kteří ji úspěšně operovali.

Přímo z Mariupolu, v němž aktuálně zuří válečný konflikt mezi ukrajinskou a ruskou armádou, přijela do jihomoravské metropole poraněná uprchlice. Po zasažení výbušninou ženu operovali už na Ukrajině, po čtyřech týdnech na lůžku ji další pomoc poskytli traumatologové z Úrazové nemocnice Brno.

Po převozu do brněnské Úrazovky zdravotníci zjistili, že po operaci na Ukrajině je nutné provést další lékařské zákroky. Kromě neošetřených zlomenin záprstních kůstek se tak v Brně museli vypořádat i s otevřenou zlomeninou bérce, který z části chyběl a komplikovaným zánětem.

„Operace proběhla bez komplikací, pacientka nyní leží na standardním oddělení traumatologoie, pomalu začíná chodit s pomocí chodítka a nohu zatěžovat,“ uvedla mluvčí Andrea Šromová. Jakmile to stav zraněné ženy dovolí, podstoupí další zákroky na pravé ruce, se kterou nyní hýbe pouze omezeně.

„S pacientkou jsem mluvil a projevila přání absolvovat další doléčení v Brně, zatím se na Ukrajinu vracet nechystá,“ okomentoval primář oddělení traumatologie Radek Veselý.

Podle ředitele nemocnice Pavla Pilera tímto plní závazky, které v prvních týdnech bojů přislíbili. S válečnými zraněními mají navíc její zaměstnanci zkušenosti. V minulosti ošetřovali lidi z někdejší Jugoslávie nebo konfliktu v Sýrii.

Jak Úrazová nemocnice Brno, tak i Nemocnice Milosrdných bratří se do pomoci Ukrajině zapojily už dříve. Obě městská zařízení se podílela na zajištění potřebného zdravotnického materiálu do nejvíce zasažených oblastí. Kromě zdravotní péče lidem, kteří na jižní Moravu utekli před ruskými vojáky, uspořádala materiální a finanční sbírku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Koudelová

Štítky Brno, Ukrajina, nemocnice, pomoc, válka, Úrazová nemocnice Brno, Mariupol, Úrazová nemocnice v Brně, Ozbrojené síly Ruské federace, Radek Veselý, Nemocnice Milosrdných bratří, Sýrie, Jugoslávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Mariupolu až do Brna. Lékaři operovali zraněnou Ukrajinku, kterou zasáhl granát  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.