Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bohunická „transfuzka“ slaví dvacetiny. Za rok udělá padesát tisíc odběrů

Největší transfuzní oddělení v republice slaví narozeniny. Před dvaceti lety se přesunulo do prostor Fakultní nemocnice Brno (FN Brno), kde zdravotníci ročně zvládnou okolo padesáti tisíc odběrů, a to nejen v centru jižní Moravy, ale i díky připojeným odběrovým místům v Třebíči a Jihlavě. I přesto by ale lidí ochotných darovat krev bylo potřeba více. Situaci navíc zhoršila koronavirová pandemie.

Nejpočetnějším registrem aktivních dárců v Česku se pyšní Transfuzní a tkáňové oddělní (TTO) brněnské nemocnice v Bohunicích. Funguje od dubna roku 2002, patří k němu největší Traumacentrum v tuzemsku a jako první například začalo používat technologii PCR k odhalování infekce z krve. „Jde o největší krizové transfuzní centrum pro Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina,“ uvedla mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Transfuzní balíčky tak putují i do jiných míst. Řadí se mezi ně třeba Nemocnice Milosrdných bratří, Vojenské nemonice Brno a další jihomoravská zdravotnická zařízení. Nejvíce přípravků potřebují na Interní hematologické klinice FN Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, kam jich ročně vydají okolo deseti tisíc.

První zárodky TTO v jihomoravské metropoli vznikaly už v roce 1949. Transfuzní stanice, kterou tehdy provozovala Zemská nemocnice, fungovala v prostorách Patologicko – anatomického ústavu v Pekařské ulici. Větší změnu toto medicínské odvětví prodělalo o necelých deset let později, když se otevřela stanice v Tomešově ulici. Nejen, že se zvýšil počet samotných odběrů, ale přešlo se také od používání plné krve pouze k jejím částem.

„Hemoterapie je léčba, která nemá jinou alternativu. Pro přežití či vyléčení řady pacientů je jednoduše nezbytné, aby dárci krve byli a aby jich neubývalo,“ vysvětlila primářka TTO FN Brno Hana Lejdarová.

Oddělení se neustále snaží nalákat nové dárce různými kampaněmi a náborovými akcemi. V době, kdy populace stárne, to ale není snadný úkol a podle Lejdarové je stát nijak zvlášť nepodporuje. I přesto se jim v Bohunicích daří téměř nemožné.

V roce 2016 nemocnice získala nejvyšší počet dárců od roku 2002. Krev u nich darují všichni, třeba i neslyšící a nevidomí. „Tradičně jsou velmi žádaní dárci univerzální skupiny 0-, kterou lze využít v urgentních situacích. Neznamená to ale, že o jiné stojíme méně,“ zdůraznila primářka s tím, že lidí, co by chtěli darovat krev, je stále nedostatek.

V posledních měsících navíc potencionální adepty odrazovala od návštěv nemocnice koronavirová pandemie. Částečně problém vyřešily výjezdní odběry do různých firem a orgnizací. „Máme vydefinované optimální zásoby krve, které se snažíme držet a které jsou zárukou, že transfuzní přípravky nebudou chybět, ani nezůstanou nevyužity. Pokud se sejde víc akutních případů jedné krevní skupiny najednou, zásoby mohou rychle klesnout. Na výzvy sms a na sociálních sítích obvykle reagují lidé velmi rychle, takže se do jednoho až dvou dnů podaří zpravidla deficit dorovnat,“ dodala Lajdarová.

Ohodnoť článek

Foto Fakultní nemocnice Brno

Štítky Brno, FN Brno, výročí, nemocnice, dárci, Fakultní nemocnice Brno, Jihomoravský kraj, Jihlava, Třebíč, Brno-Bohunice, traumacentrum, Česko, Nemocnice Milosrdných bratří, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohunická „transfuzka“ slaví dvacetiny. Za rok udělá padesát tisíc odběrů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.