Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno vyhlíží první dětský hospic v Česku. Domov pro nemocné děti začne růst v létě

Areál brněnské Kociánky zanedlouho obsadí dělníci, kteří se pustí do výstavby prvního dětského hospice v Česku. Nový domov pro nemocné děti začne růst už v červenci. Město aktuálně hledá na výstavbu zhotovitele, který projekt dokončí za zhruba rok.

Třípodlažní budova s vnitřním nádvořím, tak bude vypadat speciální zařízení, v němž najdou zázemí děti, které z prazvláštních důvodů neměly takové štěstí jako ostatní vrstevníci. O výstavbě se v moravské metropoli, který spolupracuje na projektu s organizací Dům pro Julii, mluví zhruba rok, nyní se zdá, že plánům už nic nebraní. Radní na svém posledním jednání schválili zahájení výběrového řízení na zhotovitele, který má začít stavět už v červenci. 

Hospic bude mít deset samostatných pokojů pro klienty, z nichž osm bude sloužit jako odlehčovací. Zázemí bude připraveno i pro rodiče a sourozence dětí. Zařízení bude dále nabízet širokou škálu terapeutických služeb včetně psychologické, sociální a duchovní pomoci,“ uvedl brněnský náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl (ODS).

Předpokládané náklady na investici činí více než 180 milionů korun. Součástí projektu jsou také přípojky na inženýrské sítě, parkoviště, přístupová komunikace, chodníky a venkovní a sadové úpravy. Část výdajů pokryje dotace z Evropské unie, která poskytne na záměr přes 90 milionů korun. Zbylou částku si vezme na svá bedra město, jež finanční injekci poskytne ze svého rozpočtu.

Nezisková organizace Dům pro Julii vybaví hospic veškerým inventářem nutným pro jeho činnost z darů a veřejných sbírek a bude jej také provozovat. Samotný provoz hospice bude hrazen částečně ze zdravotního pojištění, státního rozpočtu, rozpočtu Jihomoravského kraje a zdrojů města Brna. Další část pokryjí příspěvky od dárců a mecenášů, bez nichž by vznik a provoz takového zařízení nebyly možné,“ vysvětlil mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek, který uvedl, že roční náklady na provoz vyjdou na zhruba 12 milionů korun.

Za hospicem stojí příběh Julie

Plánovaný dětský hospic s sebou nese příběh půlroční Julinky, jež zemřela roku 1998. Holčičku, které se náhle přitížilo, dvakrát odmítl lékař na dětské pohotovosti. V nemocnici se u kojence nakonec potvrdila pneumokoková nákaza. Julince přestávaly fungovat ledviny a musela být napojená na mimotělní oběh. Její rodiče zažívali strach a úzkost, kterou s nimi měla probrat v nemocnici vyžádaná psycholožka. Ukázalo se ale, že není připravená na rozhovor s rodiči, kteří neví, zda jejich dítě přežije.

Podrobnosti diagnózy rodině nesdělil nikdo. „Tu nejhorší pravdu jsme se dozvěděli jednou větou, která byla následována dotazem na možnost použití srdce našeho miminka k transplantaci," popsala Juliina maminka Petra Trnková osudnou chvíli, kdy jí lékaři sdělili informaci o nenávratném poškození mozku a odpojení holčičky od umělé ledviny.

S transplantací rodiče bez váhání souhlasili a nezbývalo než vyčkávat. Julinčino bojovné srdíčko fungovalo po odpojení ještě celých devět dní. „Dnů, kdy jsem prosila lékaře, aby už Julie mohla klidně odejít, a byla jsem si jistá, že bych využila práva na euthanasii, pokud by to bylo možné. Aby netrpěla," vzpomněla na nepředstavitelně těžkou situaci Juliina maminka.

Právě nový dětský hospic bude na Juliin příběh odkazovat nejen svým jménem, ale především poskytováním tolik potřebné péče, která se umírající holčičce nedostala. „Mezi nejdůležitější argumenty k pochopení potřeby vzniku hospice patří, že paliativní péče pro děti není jen péčí v terminálním stadiu onemocnění, jako je tomu u dospělých. Naopak je to komplexní pomoc pro celou rodinu s dítětem s život ohrožující diagnózou, a to již od jejího prvotního vyslechnutí od lékařů,“ popsala ředitelka Domu pro Julii Radka Vernerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Brno

Štítky Brno, Hospic, Děti, Nemoc, Česko, stavba, projekt, dům, Evropská unie, Robert Kerndl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyhlíží první dětský hospic v Česku. Domov pro nemocné děti začne růst v létě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.