Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rodina s postiženým Nikytou uprchla před válkou. Léčbu pro chlapce hledají lékaři v Brně

Jakmile začalo bombardování Charkova, neváhali a vyrazili na cestu do bezpečí. Rodina devítiletého Nikyty z Ukrajiny našla po několikadenním únavném putování nový domov v Brně. Těžce postiženému chlapci se ale během útěku přitížilo a začal trpět intenzivnějšími záchvaty.

Devítiletý Nikyta z Ukrajiny je upoutaný na lůžko. Když se ale v Charkově objevily první tanky, všichni členové jeho rodiny vyrazili na nádraží. Vlakem z města odjelo několik skupin s postiženými nebo nemocnými dětmi. Jeden den si uprchlíci odpočinuli v Polsku, pak zamířili rovnou do České republiky. V Brně totiž pobývá tatínek Nikyty, který zde začal před několika týdny pracovat a každoročně sem jezdí na brigádu.

Když rodina z válkou zasažené Ukrajiny dorazila do Česka, očekávaný pocit úlevy nenastal. Za osm dní strávených na cestě přes Polsko se hendikepovanému Nikytovi, který trpí i těžkou formou dětské epilepsie, přitížilo. Po příjezdu začal chlapec trpět až desetkrát silnějšími záchvaty než běžně. 

Cesta zhoršila záchvaty

Nikyta strávil kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu týden v brněnské nemocnici, kde při něm stála babička. „Měl záchvaty po cestě, ale co s tím můžete dělat. Položili jsme ho do kočárku, děti se u něj zastavovaly. Utíkali jsme v tom, co jsme měli na sobě. Vzala jsem jen tašku s léky a jednu tašku s plenkami," popsala cestu z Ukrajiny babička Alla Tolmačovová. Před válkou uprchla společně s Nikytovou maminkou a prababičkou.


Nikyta strávil týden na lůžku brněnské fakultní nemocnice

S přístupem kolektivu FN Brno je rodina mentálně i fyzicky hendikepovaného hocha spokojená. Strach z války ale uprchlíky neopustil ani více než tisíc kilometrů od bomb a tanků. „Když v nemocnici přistával poprvé vrtulník, brala jsem vnuka a chtěla jsem utíkat, sevřelo se mi srdce, bála jsem se. Nemohu si tady zvyknout, je tu takové ticho, když zaslechnu nějaký rámus, hned se leknu,“ svěřila se Tolmačovová.

Hledání nové léčby

Bydlení našla rodina, která do země přišla prakticky bez ničeho, v brněnském Králově Poli. Nyní je již Nikyta v péči svých blízkých, je ale potřeba pro něj najít vhodnou alternativu léčby. Léky, které bral na Ukrajině, nejsou v Česku k dostání. „Potřebujeme převést léky, které tady nejsou, současně jsme dokončili a zpřesnili diagnostiku, takže jsme schopni navrhnout další kroky k léčbě, která by měla zlepšit kompenzaci záchvatů do budoucna,“ vysvětlila přednostka Kliniky dětské neurologie FN Brno Hana Ošlejšková.

Možnosti českého zdravotnického systému nabízí změnu v léčbě, o kterou se pokusí právě brněnští odborníci. „Změny nelze udělat hned, to znamená, že zůstáváme v kontaktu s rodinou a budeme mu upravovat léčbu, určitě to potrvá několik týdnů, možná měsíce. Doufáme v to, že úpravou medikace se jeho stav zlepší, že záchvatů bude mít méně, ideálně, kdyby neměl žádné. Pak bude potřeba jen jednou za čas nějakou neurologickou kontrolu,“ dodala Ošlejšková. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky Ukrajina, válka, rusko, hendikep, nemocnice, Brno, rodina, Charkov, léčba, Česko, Polsko, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodina s postiženým Nikytou uprchla před válkou. Léčbu pro chlapce hledají lékaři v Brně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.