Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Brně vzniklo nové poradenské zdravotní centrum pro ukrajinské uprchlíky

PR článek

Váleční uprchlíci z Ukrajiny mohou využívat služby nového poradenského centra, které vzniklo v prostorách bývalé restaurace Bohéma v Janáčkově divadle. Zaměstnanci neziskové organizace Společnosti Podané ruce v něm budou uprchlíkům bezplatně poskytovat základní zdravotní poradenství.

Poradenské zdravotní služby nabídne lidem prchajícím před válkou nové centrum Společnosti Podané ruce. Jeho cílem je zajištění potřebné zdravotnické péče, zprostředkování informací uprchlíkům z Ukrajiny a podpora jejich duševního zdraví. Odborníci zde poskytují i psychologickou a psychiatrickou péči například osobám, které trpí válečným traumatem nebo úzkostmi ze spěšného opuštění domova. Nechybí ani služby pro lidi trpící závislostmi, což je hlavní činnost Podaných rukou.

Momentálně je v České republice asi 300 tisíc osob prchajících před válečným konfliktem na Ukrajině. „Tito lidé mohou mít různé zdravotní problémy a mají různé potřeby v oblasti zdravotních a sociálních služeb. Mohou se také obtížně orientovat v našem systému péče a služeb. Proto chceme uprchlíkům nabídnout základní zdravotní a poradenský servis. Mimo jiné tím chceme ulevit pohotovostním službám v nemocnicích a dalším zdravotním službám,” řekl vedoucí projektu a ředitel výzkumu a vzdělávání Společnosti Podané ruce Viktor Mravčík.

Centrum zájemci najdou v prostorách bývalé restaurace Bohémy v Janáčkově divadle, kde se nachází také velkokapacitní očkovací centrum. To svůj provoz neukončuje, od poradenského centra je ale oddělené. K dispozici jsou nejen pediatři, všeobecní lékaři a psychiatři, ale i ukrajinsky mluvící zdravotní a administrativní personál. Uprchlíci mohou využívat služeb centra sedm dní v týdnu, otevřeno je vždy na čtyři až pět hodin denně.

 V současné době společnost Podané ruce plánuje ponechat centrum otevřená do konce května tohoto roku. „Pokud si to bude situace žádat, jsme samozřejmě připravení působení centra prodloužit,“ zakončil ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Ohodnoť článek

Štítky Podané ruce, Neziskovka, Ukrajinci, Testování, uprchlík, Brno, Ukrajina, Janáčkovo divadlo, Česko, Jindřich Vobořil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

...a to je dobře

Sobota, 2. dubna 2022, 16:46Odpovědět

V Brně vzniklo nové poradenské zdravotní centrum pro ukrajinské uprchlíky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.