Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ochrnul a hýbe jen očima. Pacientům na přístrojích pomáhají v brněnské nemocnici

Nejstarší centrum následné intenzivní péče v České republice sídlí v Brně. Za třiadvacet let fungování přijali tamní lékaři stovky pacientů, domů se jich však vrátilo méně než polovina. Podle Libora Skřivánka ale nemusí být život v nemocnici nuda.

Lékaři z oddělení následné intenzivní péče v brněnské soukromé nemocnici SurGal Clinic přijali už osmistého pacienta. Následná intenzivní péče se poskytuje lidem, kteří už nejsou v ohrožení života, ale selhávají jim orgány a potřebují přístrojovou podporu. Jedním z klientů je i Libor Skřivánek, jenž kvůli závažnému onemocnění ochrnul tak, že hýbe jen očima, lehce ústy a je odkázaný na plicní ventilaci. 

„Je to super věc, ten počítač,“ sdělil Skřivánek prostřednictvím počítačového programu, který snímá pohyby jeho očí na virtuální klávesnici a díky kterému komunikuje jak s lékaři, tak se svou rodinou. Přestože už se domů pravděpodobně nevrátí, zachovává si optimistický přístup k životu, a dokonce svým synům pomáhá s podnikáním.

Podle primářky oddělení následné intenzivní péče Renaty Foltýnové nepřichází většina pacientů s dobrou prognózou. „Loni jsme přijali zhruba sto dvacet osob. Domů se jich dostalo třicet. I když se to nezdá, je to vysoká úspěšnost,“ vysvětlila Foltýnová. Průměrná doba hospitalizace je podle ní sto dvacet dní. Nejdéle se ale tamní lékaři starali o fanouška brněnské Komety jedenáct let.

„Většina pacientů je při vědomí, a tak se jim pobyt v nemocnici snažíme co nejvíce zpříjemnit,“ uvedla ředitelka nemocnice Jitka Kellnerová a dodala, že pokud je to možné, mají u sebe osobní věci, fotografie i vlastní oblečení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Brno, následní intenzivní péče, nemocnice, nejstarší v ČR, pacient, intenzivní péče, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochrnul a hýbe jen očima. Pacientům na přístrojích pomáhají v brněnské nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.