Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Znojemští ortopedi vévodí operacím se speciálním umělým kloubem

Už přes patnáct let ulevují znojemští ortopedi pacientům pomocí implantace umělého kyčelního kloubu s krátkým dříkem. V Nemocnici Znojmo provedou lékaři každý rok přes sto takových operací, což je řadí ke špičce v České republice i střední Evropě.

Se speciálním implantátem, který vychází z úspěšné endoprotézy využívané už od osmdesátých let, začala znojemská nemocnice pracovat v letech 2005-2006. Kyčelní protéza s krátkým dříkem lichoběžníkového tvaru se zavádí prostřednictvím nesnadné operační techniky. V Česku využívají endoprotézu ortopedi v Hradci Králové nebo Olomouci, ale ve výrazně menších počtech než ve Znojmě.

Podobné operace nejsou běžné ani v Rakousku nebo na Slovensku. Znojemští lékaři jich za běžných podmínek provedou přes stovku ročně. „I na těchto výkonech se ale bohužel podepsalo omezení plánovaných operací. Rok 2021 byl pro nás výjimečný, implantovali jsme pouze sedmdesát těchto kyčelních kloubů s krátkým dříkem,“ řekl znojemský primář Ortopedicko-traumatologického oddělení Radek Hart, který v zahraničí vede kurzy zaměřené na tento typ náhrady.


Voperované umělé kyčelní klouby s krátkým dříkem

Pacienti jsou podle lékařů s endoprotézou spokojení a její funkčnost potvrzuje také fakt, že se zdravotníci dosud nesetkali s žádnou „reklamací“. „Za zcela zásadní považujeme skutečnost, že jsme do dnešního dne nezaznamenali v dlouhodobém sledování žádný případ uvolnění této náhrady, jinými slovy, že jsme nemuseli u žádného pacienta po letech přistoupit k její výměně,“ potvrdil Hart.

Kloub dostávají pacienti s pevnou kostí a po operaci se většinou vracejí k běžným aktivitám včetně těch sportovních. V minulém týdnu voperovali znojemští lékaři specifický umělý kloub šestapadesátileté pacientce, která trpěla velkými dlouhodobými bolestmi z důvodu pokročilé artrózy. „Bolesti ji omezovaly při pohybu i výkonu povolání. Operační výkon jí byl dvakrát z důvodu omezování péče bohužel odložen. Nyní již po operaci rehabilituje v domácím prostředí," uvedla mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Výhodou náhrady je odstranění menší části stehenní kosti, než jaké je potřeba u běžných typů endoprotéz. Díky umělému kloubu s krátkým dříkem nehrozí bolesti ve stehně a původní tvar kloubu se obnoví ve všech rovinách. Endoprotéza se dá zavést také miniinvazivní technikou.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky zdravotnictví, nemocnice, operace, kloub, lékař, pacient, Česko, Nemocnice Znojmo, střední Evropa, Rakousko, Slovensko, Olomouc, Hradec Králové

Znojemští ortopedi vévodí operacím se speciálním umělým kloubem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.