Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně mají chytrou magnetickou rezonanci. Snadněji odhalí rakovinu i roztroušenou sklerózu

Nového pomocníka v boji s rakovinou či roztroušenou sklerózou získali lékaři z brněnské kliniky SurGal Clinic, kteří využívají magnetickou rezonanci s umělou inteligencí. Přístroj, jenž je jediný svého druhu v Česku, umožní komplexní preventivní vyšetření pacienta a zjistí i jeho zdravotní kondici po covidu.

Nové zařízení pořídila soukromá brněnská nemocnice za několik desítek milionů korun. Hlavním přínosem přístroje je především výrazně rychlejší diagnostika zdravotního stavu pacienta. Zařízení totiž vyšetří zájemce komplexně. Díky tomu je možné odhalit nálezy na více částech těla a zahájit včasnou léčbu.

„Hlavní jedinečnost screeningového vyšetření spočívá v tom, že se jedná o komplexní přístup ke zdravému pacientovi,“ vysvětlila ředitelka nemocnice Jitka Kellnerová a doplnila, že ze sousedních států používají celotělovou magnetickou rezonanci jen na několika klinikách v Německu a Rakousku.

Díky novému vybavení lékaři také lépe odhalí velké množství bezpříznakových onemocnění. Denně zvládnout odbavit dva pacienty a podle lékařky Pavlíny Jurišicové uskutečnili na klinice od ledna asi pětadvacet prohlídek. Celá prohlídka se skládá z laboratorních odběrů, celotělového scanu magnetickou rezonancí, zátěžového testu a dalších doplňkových prohlídek včetně rozboru tělesného složení. Celý proces pacient absolvuje za jedno dopoledne. Cena vyšetření činí 40 tisíc korun a nehradí jej pojišťovna.

 „Za dobu fungování jsme zaznamenali mnoho záchytů, mezi nimi například cukrovku, roztroušenou sklerózu, rakovinová nebo srdeční a cévní onemocnění,“ uvedla Petra Musilová, vedoucí lékařka Centra prevence v brněnské SurGal Clinic.

V reakci na aktuální dobu začala soukromá klinika poskytovat i takzvaný PostCovid screening, jehož cílem je zhodnocení zdravotního stavu pacienta po prodělání nemoci. „Naše laboratoř umí rozdělit protilátky na ty, které vychází z očkování a které vychází z prodělání nemocni,“ řekla Kellnerová. Pokud mají lidé potvrzení o prodělání nemoci, postcovidové vyšetření jim uhradí zdravotní pojišťovny.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, magnetická rezonance, preventivní vyšetření, postcovidové vyšetření, roztroušená skleróza, pacient, Česko, Německo, Rakousko

V Brně mají chytrou magnetickou rezonanci. Snadněji odhalí rakovinu i roztroušenou sklerózu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.