Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Těžké následky po lehkém covidu jsou extrémně vzácné, říká lékař z brněnské postcovidové ambulance

Za poslední dva roky leželo ve Fakultní nemocnici Brno (FN Brno) čtyři a půl tisíce lidí, kteří byli hospitalizovaní s nákazou koronavirem. Po prodělání nemoci jim mnohdy zůstávají následky, které mohou být dokonce trvalé. Aby měl pacient lehký covid a těžké následky, je ale extrémně vzácné, říká brněnský lékař Milan Sova.

Kašel, únava i problémy s pamětí. Nákaza koronavirem může na pacientech zanechat následky. Nejčastěji podle odborníků bojují lidé po prodělání infekce s namáhavou dušností. Dlouhodobé potíže se ale odvíjejí od těžkosti onemocnění samotného. U pacientů s nejtěžším průběhem mohou být následky trvalé. „Je to individuální. Aby pacient měl lehký covid a těžké následky, je extrémně vzácné. Platí přímá úměra mezi tíží onemocnění a potenciálními následky,“ řekl přednosta Kliniky nemocí plicních a TBC FN Brno Milan Sova.

Známým následkem nákazy je ztráta čichu a chuti, která byla projevem především prvotní formy viru. „Jedná se o patofyziologicky zajímavý efekt, kdy virus napadal čichovou soustavu. U některých pacientů je regenerace pomalá a může trvat řadu měsíců až let,“ vysvětlil Sova, který se o vyléčené pacienty s přetrvávajícími potížemi stará v Postcovidové ambulanci brněnské fakultní nemocnice. 

Na ambulanci pečují zdravotníci o osoby, které po nákaze začaly trpět problémy, jež před nemocí neměly. „Nejčastěji se jedná o pacienty hospitalizované ve FN Brno, případně o pacienty odeslané praktickými lékaři. Pacient je komplexně vyšetřen pneumologem včetně vyšetření krevních plynů, rentgenu hrudníku a dalších potřebných postupů. Pokud jsou přítomny jiné potíže, doporučujeme i vyšetření dalšími specialisty,“ popsal postup Sova.

Specializované brněnské pracoviště už navštívily stovky lidí, u nichž postcovidové problémy přetrvávají déle než tři měsíce po nákaze. Do ambulance míří nejčastěji ti, kteří zároveň trpí dalšími chronickými onemocněními, jako je cukrovka či onemocnění srdce. K nejzávažnějším stavům, do kterých se po prodělání covidu-19 dostávají, patří syndrom akutní dechové tísně. Jde o postižení plic, při kterém selhává respirační systém. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky koronavirus, covid, následky, léčba, zdravotnictví, COVID-19, pacient, Fakultní nemocnice Brno, nemoc, Milan Sova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těžké následky po lehkém covidu jsou extrémně vzácné, říká lékař z brněnské postcovidové ambulance  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.