Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnská nemocnice má nové transfuzní oddělení. Ušetří miliony korun

V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny (FNUSA) vzniklo transfuzní oddělení, které nově umožní zpracovávat krev přímo v areálu zařízení. Společně s pořízením velkoobjemových centrifug či separačních lisů se rozšířily také prostory pro dárce krve. Vybavení nového oddělení a rekonstrukce stála zhruba třicet milionů korun.

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně dlouhodobě fungovala krevní banka. Před třemi lety se k ní přidalo také odběrové místo, do kterého pravidelně přicházejí dárci krve. Pro samotné zpracování krve ale využívala nemocnice jiná transfuzní zařízení. Samostatná začala být v tomto ohledu od nového roku. „Od 3. ledna 2022 jsme začali vyrábět transfuzní přípravky a krev odebranou od dárců sami zpracovávat. Naším cílem je zajistit v rámci nemocnice soběstačnost v hemoterapii a samozřejmě také ušetřit,“ vysvětlila primářka Transfuzního oddělení FNUSA Jarmila Celerová.

Zřízením nového oddělení ušetří FNUSA zhruba deset milionů korun ročně. S novou činností bylo nezbytné navýšit počet pracovníků a osvojit si nové postupy zpracování krve a výroby transfuzních přípravků. Vybavení, mezi něž se řadí velkoobjemové centrifugy, šokové zmrazovače plazmy nebo separační lisy, vyšlo nemocnici na třicet milionů korun. Část financí pokryla dotace. V rámci přípravy oddělení se rozšířil také prostor pro dárce krve a do odběrového sálu nakoupila nemocnice nová křesla. „Počet našich dárců krve neustále roste, chceme pro ně vytvořit co nejpříjemnější prostředí, toho, že k nám chodí, si velmi vážíme,“ řekla Celerová.

Na odběrové místo chodí v současnosti darovat krev dvacet až třicet lidí denně, počet dárců se snížil s příchodem koronavirové epidemie. Do nového transfuzního oddělení může přijít až osmdesát osob, pro které jsou po celý rok připraveny různé benefity. „Nemocnice dlouhodobě spolupracuje s Aqualandem Moravia, společností Vitar (vitamíny, potravinové doplňky), s Optikou Valore nebo Divadlem Bolka Polívky,“ uvedla mluvčí FNUSA Dana Lipovská.

Ohodnoť článek

Foto FNUSA

Štítky nemocnice, transfuzní oddělení, zdravotnictví, fnusa, Fakultní nemocnice u sv. Anny, dárce krve, Bolek Polívka, Vitar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská nemocnice má nové transfuzní oddělení. Ušetří miliony korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.