Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve školách se bude testovat na covid-19 jednou týdně

Zatímco dosud se děti ve školách testovaly dvakrát týdně, podle nového plánu je čeká jeden antigenní test za týden. Novinářům to dnes při návštěvě Fakultní nemocnice Brno řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V případě pozitivního testu bude následovat PCR test. Karanténa a izolace bude pět dní.

„Dohodli jsme se, že u škol od 17. ledna bude testování jednou týdně antigenním testem. Je potřeba říct, že naše děti už byly utestované," uvedl Válek. Zmínil to jako jednu z informací, kterou může po dohodě s premiérem Fialou poskytnout před středečním jednání vlády. 

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) krátce poté na twitteru uvedl, že testování bude v pondělí. „Nadále bude pokračovat konfirmace PCR metodou," uvedl Gazdík.

Podle rozhodnutí vlády se minulý a tento týden testují na covid-19 všichni žáci a zaměstnanci základních a středních škol v pondělí a ve čtvrtek. Metoda PCR s laboratorním rozborem potvrdila nákazu covidem-19 asi u třetiny antigenních testů, které vyšly při testování ve školách minulé pondělí pozitivní. Nákaza se přesnějším PCR testem potvrdila u 1236 žáků a 177 pedagogů a dalších zaměstnanců. Celkem se ve školách testovalo zhruba 1,45 milionu lidí. Pozitivních bylo 0,1 procenta. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Tým Chytré karantény minulý týden uvedl, že antigenní testy ukázaly pozitivní výsledek u 0,33 procenta testovaných.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky ČR, Fiala, vláda, zdraví, školy, Válek, COVID-19, rychlý antigenní test, Vlastimil Válek, TOP 09, Fakultní nemocnice Brno, Petr Gazdík, Petr Fiala, Starostové a nezávislí, Twitter, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve školách se bude testovat na covid-19 jednou týdně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.