Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně odhalili dalších devět případů omikronu

Fakultní nemocnice Brno odhalila dalších devět případů nákazy koronavirovou mutací omikron. Celkem tak odhalila už 17 případů, řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle ní se pouze u jednoho člověka projevují příznaky jako kašel a horečka, ostatní jsou bez příznaků. Nikdo z nich není hospitalizován.

Prvními nakaženými, které nemocnice v první půli prosince odhalila, byly dvě její zdravotní sestry a posléze dvě děti jedné z nich. Následně se nákaza projevila v adamovské základní škole. V Adamově je celkem osm nakažených, část mohou být lidé z okolí školáků. Jeden případ nákazy je z Humpolce a jeden z Pohořelic, zbytek z Brna.

V ČR se první nákaza variantou omikron potvrdila u ženy z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhým potvrzeným případem byl člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Další případy v zemi odhalila právě Fakultní nemocnice Brno, která je odhaluje PCR testy, ale umí je i potvrdit takzvanou sekvenací.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Gerd Altmann /Pixabay.com

Štítky Brno, Omikron, Covid, Šíření, Jmk, infekční onemocnění, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, Fakultní nemocnice Brno, Světová zdravotnická organizace, Česko, Afrika, Adamov, Humpolec, Pohořelice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Brně odhalili dalších devět případů omikronu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.