Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Potřebujeme větší kapacity, hlásí jižní Morava. Otevřou se nová očkovací centra

Zvyšující se zájem o očkování proti koronaviru povede na jižní Moravě k otevírání nových očkovacích center. Místa, v nichž bude vakcinaci centrálně zajišťovat Fakultní nemocnice Brno (FN Brno), usnadní práci nemocnicím i praktickým lékařům a v kraji by měla fungovat minimálně rok.

Před necelým rokem začali ve Fakultní nemocnici Brno očkovat první zdravotníci. Od té doby, a to především díky provozu velkokapacitního očkovacího centra na brněnském výstavišti, aplikovala nemocnice téměř půl milionu dávek očkovací látky proti koronaviru. Postupně se zařízení zapojí do otevírání dalších očkovacích míst v kraji.

„Zkracují se termíny posilujících dávek, a tak potřebujeme větší kapacity. Už to ale nemohou být kulturní domy a sportovní haly jako v létě. Je totiž pravděpodobné, že centra kvůli dalším přeočkováním budou fungovat minimálně rok,“ vysvětlil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Už nyní začala brněnská fakultní nemocnice s očkováním ve Znojmě, kde v prosinci vzniklo očkovací centrum v budově VZP. V místě se denně naočkují zhruba tři stovky lidí. Otevření dalších vakcinačních míst, jež by měla začít fungovat s příchodem nového roku, se již nyní intenzivně řeší také v Kyjově a Hodoníně.

Rychlost zřizování nových očkovacích center v kraji bude záviset zejména na lékařském, sesterském i administrativním obsazení. „Aktuální situace není ve zdravotnictví ideální, jsme rádi za každou ruku, není ale možné, abychom daná centra pokrývali zaměstnanci FN Brno. Z těchto důvodů jsme využili databáze Lékaři pomáhají Česku a snažíme se oslovit místní zdravotníky, aby se do provozu očkovacích center aktivně zapojili,“ řekl zdravotnický náměstek FN Brno Ondřej Ludka.

Vakcinační místa v dalších městech kraje by měla fungovat za spolupráce s dobrovolníky, kteří přispějí k jejich hladkému chodu. „I přes dobrovolnickou činnost je aktivita finančně oceněna,“ vysvětlila mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Přerov

Štítky očkování, vakcína, koronavirus, Jihomoravský kraj, očkovací centrum, Fakultní nemocnice Brno, nemocnice, Jan Grolich, KDU-ČSL, Brněnské výstaviště, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česko, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Potřebujeme větší kapacity, hlásí jižní Morava. Otevřou se nová očkovací centra  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.