Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lékaři z Brna: Naočkujme těhotné i kojící ženy

Očkování proti koronaviru pro kojící ženy, těhotné i ty, které plánují v nejbližší době početí potomka. Jasný apel vyslali lékaři z Fakultní nemocnice Brno z Gynekologicko-porodnické kliniky. Své doporučení opírají o nejnovější informace a výzkumy, z nichž podle nich vychází, že očkování má přínos i pro nastávající matky.

Nemocnice uvádí, že vedlejší účinky očkování u těhotných a kojících žen nejsou vyšší než u netěhotných. Na základě nejnovějších výzkumů proto odborníci z největšího zdravotnického střediska na Moravě tvrdí, že vakcinaci může žena podstoupit v kterémkoliv týdnu těhotenství. Výhodu shledávají především v tom, že díky ní může dojít k zabránění těžkému průběhu nemoci, jehož výskyt je u těhotných pravděpodobnější než u ostatních.  

„Právě následky těžkého průběhu nemoci covid-19 v těhotenství mohou být vážné až fatální pro těhotnou ženu i dítě. Koronavirus zvyšuje riziko předčasného porodu a dalších perinatálních komplikací,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Bohunice Veronika Plachá.

Kojení není problém

Experti z brněnské Gynekologicko-porodnické kliniky radí s vakcinací nevyčkávat ani ženám, které plánují založit rodinu. Účinná látka podle výzkumů nemá vliv na plodnost žen ani mužů. Aplikaci doporučují i párům, které podstupují léčbu neplodnosti. U kojících matek sice dosud není známé zvýšené riziko těžšího průběhu covidu i přesto odborníci doporučují vakcínu i jim. „Protilátky vytvořené po vakcinaci se dostávají do mateřského mléka, což může být prospěšné pro kojené dítě,“ popsala Plachá.

Očkování zůstává podle odborníků z nemocničního zařízení nejúčinnější metodou v boji s koronavirem. Zároveň snižuje riziko těžkého průběhu nemoci. Vyjma izolace je také nejlepším postupem, který zpomaluje šíření viru mezi lidmi. „Vědecké studie a data týkající se bezpečnosti a efektivity očkování proti nemoci covid-19 se stále rozšiřují. Tato data potvrzují, že jeho výhody jednoznačně převyšují všechna známá i potencionální rizika,“ dodala Plachá.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky očkování, covid, nemocnice, doporučení, těhotenství, výzkum, Brno, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, Morava, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

u všech léků je upozornění zda těhotné ženy či kojící matky mohou ten to lék brát, toto svinstvo chtějí napíchat do těhotných a jejich miminek? Zlikvidovat 80% nenarozených dětí? Co jsou to za lékaře? Za peníze všechno? Úplně se mi zvedl žaludek

Čtvrtek, 2. prosince 2021, 10:52Odpovědět

Joseph Xspy

Děsí mne jakým způsobem se slepě propaguje vakcinace látkami , které neprošli klinickou fází atestace . Děsí mne novináři i lékaři , kteří si bez dostatečně podložených studií dovolí tvrdit , že vakcinace nemá a nebude mít negativní vliv na plod i matku. Výsledky nemáme ale budujeme atmosféru strachu a nutíme matky podlehnout kvapným řešením o kterých se pouze domníváme , že mohou být cestou ven z aktuální divně pandemické situace ....

Čtvrtek, 2. prosince 2021, 03:26Odpovědět

Mary Key

Nikdo rozumný si do těla nenechá dát to, co nám tak vehementně doporučují a vnucují. Musí to být pěkné svinstvo, když to tak silou mocí tlačí.

Středa, 1. prosince 2021, 18:39Odpovědět

Lékaři z Brna: Naočkujme těhotné i kojící ženy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.