Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygienici prověřují Jihomoravany z letadel, v nichž letěli nakažení omikronem

Hygienici v Jihomoravském kraji prověřují devět lidí z letadel, v nichž se u jiných cestujících potvrdil covid v africké variantě omikron. Podle ředitelky protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek nemají prověřovaní žádné zdravotní problémy a dnes podstoupí PCR test. Výsledky by mohly být dnes večer, nebo v úterý.

Hygienici dostali z ministerstva zdravotnictví informaci o možném rizikovém kontaktu devíti lidí při dvou mezinárodních letech. „Tyto osoby jsme kontaktovali, ověřili jejich zdravotní stav a odeslali na PCR testy. Lety byly 21. listopadu, ti lidé už tady nějaku dobu fungují zcela normálně, nic jim není," uvedla Ciupek. Případy nesouvisí s omikronem nakaženou ženou z Liberce.

Část z prověřovných je očkovaná, část ne, někteří byli po příletu v samoizolaci. „V této situaci s omikronem ale půjdou všichni na testování bez ohledu na očkování," poznamenala Ciupek. Podle ní mají cestující povinnost vyplnit po příletu formulář, z jaké země přiletěli. Podle parametrů platných v dané době poté hygienici postupují. Nejčastější inkubační doba pro projevení viru je podle Ciupek šest dní, což u prověřovaných osob už bylo.

První potvrzenou nákazu omikronem má žena z Liberce, která se do České republiky vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. S ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto juno1412/Pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, omicron, Jihomoravský, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Liberec, Evropská unie, Afrika, Velká Británie, Jihoafrická republika, Namibie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici prověřují Jihomoravany z letadel, v nichž letěli nakažení omikronem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.