Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

K očkování musíme lidi pozitivně motivovat, říká brněnský profesor Ondřej Ludka

PR článek

Lékaři, odborníci nebo vedení města Brna v posledních dnech vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci apelují na lidi, aby se nechali naočkovat. Právě díky vyšší proočkovanosti společnosti je možné ulevit přetíženým nemocnicím a zpomalit dopad pandemie, tvrdí profesor Ondřej Ludka, zdravotnický náměstek pro pracoviště Bohunice-Porodnice Fakultní nemocnice Brno.

Jednoduchá otázka. Proč by se měli lidé nejen v Brně a jižní Moravě v současné době očkovat?
Očkování funguje ve společnosti dlouhou dobu a díky němu se podařilo mnohé nemoci redukovat. Není to stoprocentní ochrana, ale i přes rozdílnou účinnost vakcín je to šance, jak omezit příliv pacientů do nemocnice. Část populace vakcína ochrání, takže očkování má význam v boji s covidem. Čím více lidí bude naočkovaných, tím méně bude přibývat v nemocnicích pacientů. Proto je potřeba i v době rozjeté pandemie stále očkovat a snažit se co nejvíce u lidí vzbudit zájem o očkování. Očkování samozřejmě není samospasitelné a neochrání lidi na sto procent, ale předejde přeplnění nemocnic. Díky vyššímu procentu naočkovaných může zdravotnický systém standardně fungovat. Je to vidět na příkladu států jako Portugalsko, kde je vysoká proočkovanost. Nemoc tam sice probíhá, ale nezatěžuje zdravotnický systém a nastupuje se zpožděním. Opačný případ je Slovensko, kde je nízká míra proočkovanosti a nyní podobně jako my zavádí lockdown. 

Proč se do nemocnice dostávají očkovaní lidé? 
Očkuje se proti wuchanské variantě, která se ale do jisté míry mění. Předpokládala se rovněž delší doba imunity, což ale úplně neplatí, zvláště u starších lidí, kteří neměli dostatečnou imunitní odpověď. Kvůli tomu se do nemocnic dostávají i očkování lidé. Neznamená to ale, že vakcína nefunguje.

Kolik procent tvoří v nemocnici očkování a neočkovaní? 
Pokud budu vycházet z naší nemocnice, pacientů s covidem, o které se starám,  je 60 % neočkovaných a 40 % očkovaných. To jsou zpravidla starší lidé, kteří mají za sebou očkování před delší dobou. Na jednotce intenzivní péče je 70 % nenaočkovaných s těžkým průběhem nemoci. Nezáleží ale příliš na tom, zda se lidé dostanou na standardní lůžko či JIP. V obou případech se přetěžuje zdravotnický systém a z toho důvodu je očkování skutečně důležité.

Ohledně očkování panuje řada dezinformací. Například nejen na internetu se objevuje, že očkování změní lidem krev, způsobuje závažné zdravotní problémy či dokonce obsahuje zakázané látky? 
Zaznívá spousta nesmyslů a bohužel i ze strany odborné veřejnosti. Vakcíny jsou vyzkoušené a mají povolení od americké i evropské lékové agentury. Nechceme lidem uškodit, ale ochránit je před onemocněním. Samozřejmě každá očkovací látka může způsobit alergickou reakci nebo dokonce úmrtí. Ale množství nežádoucích účinků na vakcíny, které jsou dostupné v České republice, je minimální oproti tomu, kolik dokážeme zachránit životů. 

Máte zkušenost z velkokapacitního centra FN. Zaznamenali jste nějaké potíže u pacientů? 
Podali jsme přes 400 tisíc dávek, což je podlé mého názoru už velká regionální zkušenost, a žádné závažné nežádoucí účinky jsme nezaznamenali. U pacientů se sice akutní reakce po očkovaní objevily, ale většina nebyla závažná, tedy žádné úmrtí nebo něco podobného. Projevy ani kolikrát nesouvisely s očkováním, ale byly třeba z toho, že se lidé báli nebo se byli dehydratovaní. 

Situace je vážná

Jak vážná je situace v nemocnicích? 
V současné době jsme nuceni výrazně omezovat péči, například hospitalizace či ambulantní provoz. V tuto chvíli máme 230 lůžek pro covid, což je velké množství. Musíme se starat i o další pacienty s akutními problémy, kteří přichází do nemocnice a vyžadují lůžka. Pokud vyčleníme část lůžek pro covidové pacienty, nedostává se na ostatní pacienty.

Pacienti se do nemocnice nevlezou?
Problém není v prostorech, ale nedostatku personálu. Lékařům či zdravotníkům se onemocnění rovněž nevyhýbá, navíc také mají děti školou povinné, které se dostanou mnohdy do karantény. Rodiče musí zůstat doma a pečovat o ně. V momentně, kdy nebudeme moci otevřít další covidová lůžka, tak běžná péče sice bude probíhat, ale už ne standardním způsobem. Například na péči o pacienta bude vyčleněn menší počet sester a podobně. 

Nakolik je závažná současná vlna, kdy už je více než 6 milionů lidí v České republice naočkováno? 
Každá vlna byla odlišná. Za mě je nynější vlna nejhorší, protože čísla rostou rapidně. Dříve býval nárůst i díky opatřením pozvolný, lidé se více obávali nemoci a například nedocházeli často do nemocnice, což není správné, ale i díky tomu se dařilo situaci zvládnout. Nyní je třeba pečovat jak o covidové pacienty, tak i ostatní nemocné, což je náročné skloubit.

Jak si vede jižní Morava a Brno, ve kterém funguje například očkovací centrum v Bohémě, v obchodním centru Olympia, v obou fakultních nemocnicích nebo obchodním domě Letmo? Brněnská primátorka dokonce sdělila, že město v případě potřeby znovu otevře velkokapacitní centrum.
Jihomoravský kraj má plně naočkováno 56,6 procent obyvatel. Do toho jsou tu také lidé, kteří mají ukončenou první dávku, prodělanou nemoc nebo si teprve registrovali termín. Nejlépe je na tom Kraj Vysočina, kde je 61 procent naočkovaných. Řekl bych, že Jihomoravský je v průměru či lehce podprůměrem České republiky. Ve věku 60 a více je proočkovanost v nejlepších krajích 85 %, my jsme na 81, takže také pod lehkým republikovým průměrem. 

Má být očkování povinné?
Lze zvažovat jistou „povinnost“ u určitých profesí – zdravotníci, lidé v pečovatelský službách a další. Myslím si ale, že ve 21. století není prostor pro zavedení povinného očkování. Spíše je třeba lidi pozitivně motivovat k očkování. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky Covid, očkování, Brno, FN, nemocnice, pacient, Jihomoravský kraj, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Portugalsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Juhi Kuji

PR článek. Jak pan doktor může tvrdit, že jsou "vakcíny" vyzkoušené, a že jsou bezpečné? Používáme je ani ne rok a za ten rok se změnilo tolik věcí co o téhle látce víme, že už to snad ani není ta stejná věc. Neděsí pana doktora jak se vše proměnilo za pouhých 9 měsíců?

Sobota, 27. listopadu 2021, 12:12Odpovědět

K očkování musíme lidi pozitivně motivovat, říká brněnský profesor Ondřej Ludka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.