Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vytížená Fakultní nemocnice Brno začíná omezovat fungování ambulancí

Počty covidových pacientů hospitalizovaných ve Fakultní nemocnici v Brně, která patří mezi nejvytíženější zdravotnická zařízení v České republice, stále rostou. Nedostatek personálu a vyčerpání zaměstnanců proto nutí vedení nemocnice omezit ambulantní provoz.

Padesát hospitalizací covidových pacientů za sedm dní. Brněnská fakultní nemocnice musí kvůli zahlcení covidovými pacienty hospitalizované přesouvat, slučovat oddělení a omezovat další péči. V zařízení nyní leží necelá dvoustovka lidí s koronavirem a vývoj situace podle odborníků dosahuje rozměrů jarní vlny covidu-19. 

Fakultní nemocnice Brno již v průběhu listopadu provedla potřebné kroky v podobě uzavření až poloviny operačních sálů v Bohunicích, omezení operativy i provozu některých částí Dětské nemocnice. Nyní omezuje také ambulantní provozy. Tam, kde je to možné, přejdou ambulance do režimu telemedicíny. „Nikdo se nemusí bát, že by nebyl ošetřen, ale pokud se nejedná o akutní stav a věc jde vyřešit nebo konzultovat po telefonu, do odvolání tak budeme postupovat. Jde hlavně o vydávání receptů, pravidelné kontroly a dlouhodobé sledování pacientů ve stabilizovaných stavech,“ uvedl primář Diagnosticko-terapeutického centra Petr Benda s tím, že v případě navštívení ordinací osobně musejí pacienti počítat s delšími čekacími dobami.

Běžte na injekci, nabádá hospitalizovaná pacientka s koronavirem z brněnské nemocnice

Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) trpí nedostatkem zdravotního personálu. Na Klinice infekčních chorob narůstají počty koronavirových pacientů, z nichž mnozí jsou ve vážném stavu. Na přístrojích skončila také Kristýna Horváthová, která je na...

Chybí personál

K nutnosti přistoupení k dalším omezením se vyjádřil také zdravotnický náměstek pro pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice Ondřej Ludka„To, s čím aktuálně bojujeme, není způsobeno až tak nedostatkem prostor vyhrazených pro pacienty​ s covidem, ale hlavně kritickým nedostatek personálu, který je už opravdu zcela vyčerpaný. Ani v letních měsících jsme si jako jedna z mála nemocnic v Česku od covidu neoddechli, navíc krom superspecializované a centrové péče musíme poskytovat péči i o ostatní necovidové a covidové pacienty,“ řekl.

V pondělí začalo ve vytížené Fakultní nemocnici Brno vypomáhat osm vojáků z vyškovské posádky Armády České republiky, od příštího týdne přislíbilo pomoc také pět policistů, kteří budou moci pracovat i ve směnách. Omezení se v posledních týdnech dotýkají řady jihomoravských zdravotnických zařízení. Například v Kyjově již museli přistoupit k překládání pacientů kvůli zaplněnému Anesteziologicko-resuscitačnímu oddělení.                 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky nemocnice, covid, koronavirus, Fakultní nemocnice Brno, omezení, pacient, Česko, COVID-19, Dětská nemocnice FN Brno, Petr Benda, Brno-Bohunice, Armáda České republiky, Nemocnice Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vytížená Fakultní nemocnice Brno začíná omezovat fungování ambulancí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.