Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vláda nařídila studentům respirátory, brněnské univerzity je už vyžadují

Rozhodnutí vlády o povinném nošení respirátorů u vysokoškolských studentů při výuce nepřinese na velkých brněnských univerzitách žádnou změnu, ochranu dýchacích cest už nějakou dobu samy vyžadují. "Studenty jsme k tomu nabádali od začátku semestru, povinné je to od konce října a toto opatření se týká i vyučujících," uvedla dnes na dotaz rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Respirátory jsou povinné při výuce od začátku listopadu i na Masarykově univerzitě, rozhodl o tom krizový štáb s krizovým výborem koncem října. Také Vysoké učení technické (VUT) ještě před dnešním zpřísněním opatření zavedlo povinnost nošení respirátorů pro všechny uvnitř budov. Jedinou výjimku mají očkovaní přednášející po dobu výuky," uvedla Tereza Kadrnožková z tiskového odboru VUT.

Na technice postupně přibývá nemocných akademiků i studentů, situace kopíruje celkový vývoj pandemie. Na Mendelově univerzitě je situace poměrně klidná. „Co se týče nakažených studentů či pedagogů, neevidujeme na přednáškách nějaký významný úbytek studentů. Ukazuje se, že nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách a za všech situací je vhodným prostředkem k omezení šíření viru," doplnila Nerudová.

VUT podle Kadrnožkové nemůže zatím přejít na on-line formu výuky, i když by tuto možnost uvítalo především pro přednášky s početným publikem. Ministerstvo školství (MŠMT) dosud nevydalo potřebné rozhodnutí, které by distanční výuku umožnilo. Škola ani nedisponuje takovým doporučením krajské hygienické stanice.

„Důležité pro nás je, aby mohla i nadále zůstat zachována kontaktní výuka v laboratořích nebo ateliérech, kterou nelze plně nahradit on-line přenosy a samostudiem. Pokud by MŠMT o možnosti distanční výuky rozhodlo, VUT je po zkušenostech z uplynulého roku připraveno k přechodu na on-line formu velkých přednášek," doplnila Kadrnožková.

Vláda dnes rozhodla, že studenti vysokých škol budou od 15. listopadu muset nosit respirátory i v rámci výuky. Mimořádné opatření bude platit v učebnách, kde se schází alespoň 50 studentů. Aktuálně mají studenti vysokých škol povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorech v případě, že nejsou usazeni.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, školy, koronavirus, vláda, vysoké, Brno, respirátor, Vysoké učení technické v Brně, Danuše Nerudová, Mendelova univerzita v Brně, přednáška, Masarykova univerzita, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Krajská hygienická stanic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda nařídila studentům respirátory, brněnské univerzity je už vyžadují  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.