Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nemocnice v Brně kvůli covidu nestíhají. Problémy mají s personálem i kapacitou

Situace v brněnských nemocnicích je kvůli koronaviru kritická, kapacita je téměř vyčerpaná, narážejí na personální strop a bude nutné přidávat covidová lůžka. V nemocnicích v okresních městech je zatím situace o něco lepší, informoval krajský úřad po videokonferenci s představiteli zdravotnických zařízení.

Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) čelí náporu zejména Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice Milosrdných bratří, Fakultní nemocnice u svaté Anny a také Vojenská nemocnice Brno. „Tady je kapacita téměř vyčerpána. O něco lepší je zatím situace v okresních nemocnicích. Především k Brnu tak bude směřovat snaha o navýšení počtu covidových lůžek v nemocnicích,“ uvedl Grolich.

Kapacita by se měla zvýšit na celkových 88 covidových lůžek na jednotkách intenzivní péče a 533 standardních lůžek. „Počítáme s tím, že se budou tato čísla v nejbližším čase ještě drobně navyšovat a následně budeme reagovat na další vývoj situace,“ doplnil Grolich. Nemocnice ve snaze o personální posílení covidových oddělení postupně ruší plánované a neakutní zákroky.

Problémy má také Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje. „Záchranářům neklesl počet standardních výjezdů, ale naopak se jim o 20 procent navýšil kvůli covidu. Zásadním problémem je také fakt, že personál dispečinku záchranky je aktuálně z jedné čtvrtiny pozitivní,“ podotkl náměstek hejtmana Lukáš Dubec (Piráti).

Personální situaci v nemocnicích se bude jihomoravský hejtman snažit řešit s centrálními orgány – vládou a ministerstvem zdravotnictví. „Je to především úkol pro vládu, ministerstvo zdravotnictví a další instituce, se kterými budu v této věci v následujících dnech jednat,“ doplnil Grolich.

Problémy jsou i mimo Brno. Nemocnice Znojmo kvůli koronaviru od úterý omezí všechny plánované operace, řekla mluvčí Petra Veselá. Infekční oddělení znojemské nemocnice běžně mívá 15 lůžek. Nyní nemocnice pečuje o 40 pacientů s covidem-19, z toho tři jsou v intenzivní péči.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky nemocnice, Brno, Covid, Kapacita, Jmk, COVID-19, Jan Grolich, KDU-ČSL, Nemocnice Milosrdných bratří, Vojenská nemocnice Brno, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Lukáš Dubec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Brně kvůli covidu nestíhají. Problémy mají s personálem i kapacitou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.