Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájem o očkování roste. Bude to jen chvilková záležitost, upozorňuje neziskovka

Testování zdarma končí. Lidé, kteří nechtějí platit testy ze svého, berou očkovací centra útokem. Společnost Podané ruce, které jedno takové provozuje, upozorňuje na to, že zájem ale brzy zase opadne. Podle nich je třeba zlepšit očkovací kampaň a změnit způsob financování očkování. Testy by podle nich měly zůstat dál hrazené.

Testy na covid už nebudou od 1. listopadu proplácet pojišťovny, lidé si budou muset testování platit sami. Potvrzení o bezinfekčnosti budou nyní nově kontrolovat i hospodští. 

Nové nařízení má motivovat lidi k očkování, a to se zatím zřejmě daří. Očkovací centra hlásí plno. Fronty se tvoří zejména tam, kde není třeba registrace. Zvýšený zájem eviduje například brněnské očkovací centrum Bohéma. Společnost Podané ruce, která centrum provozuje, upozorňuje na to, že zájem ale brzy opět opadne a vytoužené 75 % proočkovanosti Česko stejně nedosáhne.

Jediným možným řešením, jak tohoto cíle dosáhnout je podle nich mobilní očkování. „Velká očkovací centra zavřela, mnozí praktici neočkují. Například senioři tak mají ztížený přístup ke třetí dávce,“ upozorňuje ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil.

Neziskovka očkuje svými mobilními týmy v několika krajích, potýká se ale s problémem ohledně financování. „Usilujeme o to, aby byl systém očkování financován přímo ze státního rozpočtu, ne ze zdravotního pojištění. V Rakousku zajišťují očkování i testování velké zdravotnické nevládní organizace, které mají zajištěno, že jim stát uhradí náklady na očkování. Když jsme jim říkali, že v Česku se to platí ze zdravotního pojištění, konstatovali, že to nemůže fungovat,“ dodává Vobořil.

Pokud by se zavedl systém přímých proplácení nákladů, bude podle něj možné nastavit trvale udržitelné očkování. Neziskovka zdůrazňuje také nutnost zachování testování zdarma. Testování je podle nich klíčovým nástrojem v boji s pandemií. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Podané ruce

Štítky Neziskovka, Covid, očkování, Podané ruce, očkovací centrum, Jindřich Vobořil, Česko, Bohéma, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o očkování roste. Bude to jen chvilková záležitost, upozorňuje neziskovka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.