Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na jižní Moravě dále roste počet případů covidu, je jich o tisíc více než před týdnem

Jen za čtvrtek přibylo v kraji 464 případů, minulý čtvrtek to bylo 201 potvrzených případů, ještě o týden dříve šlo o 106 případů. Při vrcholu pandemie loni v listopadu nebo letos v lednu přibývalo denně i přes tisíc nakažených a někdy se hodnoty blížily i ke 2000.

Týdenní incidence se o prázdninách a na začátku září pohybovala kolem deseti případů týdně na 100.000 obyvatel a kolísala o jeden případ za týden. Stoupala v září, ve druhé polovině se držela nad 20 případy na 100.000 lidí. Začátkem října se zvýšila z 25 na 46, poté až na 81. Za poslední týden šlo o zvýšení na 168 případů na 100.000 obyvatel.

V obou brněnských fakultních nemocnicích mají k pátku v péči 62 pacientů s nemocí covid-19 a jejich počet postupně narůstá. Většina z hospitalizovaných není očkovaná. Ve Fakultní nemocnici Brno k pátečnímu ránu leží podle mluvčí zařízení Veroniky Plaché 47 pacientů, z toho 39 na standardních lůžkách a osm na JIP. Očkovaná je z nich asi třetina.

Covidové pacienty jsme již přesunuli na část rehabilitačního oddělení. To znamená, že brzo bude omezená operativa případů, kde je potřeba následná rehabilitační péče, pokud budou čísla přibývat, tím pádem bude více pacientů i na JIP, proto budeme muset omezovat i následně operativu,“ uvedla Plachá.

Ve svatoanenské nemocnici bylo k pátečnímu ránu podle mluvčí zařízení Dany Lipovské patnáct pacientů s covidem. Z toho na anesteziologicko resuscitační klinice (ARK) pět na umělé plicní ventilaci, dva také na přístroji ECMO pro mimotělní oběh. „Dokud se nějak rapidně nezvýší počet covidových pacientů na JIP a ARK, nebudeme plánované operace omezovat. Situace se však samozřejmě může změnit i ze dne na den. Prozatím doufáme, že se tak nestane,“ uvedla Lipovská.

Svatoanenská nemocnice v Brně kvůli covidu zakázala návštěvy, zákaz platí také v ivančické a boskovické nemocnici a ve Vojenské nemocnici Brno. Nemocnice Vyškov zakázala návštěvy na I. interním oddělení, ve zbytku nemocnice jsou dále možné. Další nemocnice návštěvy zatím alespoň v omezeném režimu povolují.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky Covid, JMK, Statistika, Ministerstvo, Očkování, Nákaza, Jihomoravský kraj, COVID-19, nemocnice, pacient, Fakultní nemocnice Brno, Vojenská nemocnice Brno, Nemocnice Vyškov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě dále roste počet případů covidu, je jich o tisíc více než před týdnem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.