Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně se začalo očkovat třetí dávkou

Ke třetí dávce vakcíny se mohou zájemci registrovat od minulého pondělí. V Brně nabízí možnost očkování třetí dávkou kromě nemocnic i praktičtí lékaři nebo očkovacího centrum Bohéma v Janáčkově divadle. V rozhodnutí, zda si nechat aplikovat třetí dávku může pomoci vyšetření na protilátky, které v Bohémě také nabízí. Podané ruce, které centrum provozují, apelují zejména na seniory, aby očkování třetí dávkou podstoupili.

Třetí dávku doporučuje Ministerstvo zdravotnictví především lidem nad 60 let a dalším rizikovým skupinám. Aplikovat si ji může nechat ale každý, kdo projeví zájem a bude mít osm měsíců po dokončené vakcinaci. Na důležitost třetí dávky u seniorů upozorňuje ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil. „Výsledky našeho zkoumání protilátek, které již několik měsíců pod vedením profesora Petra Husy provádíme, ukazují, že protilátky po očkování rychle klesají zvláště u starších lidí, kteří neprodělali onemocnění koronavirem,“ uvedl Vobořil. 

Podané ruce nabízí v Bohémě i možnost nechat si množství protilátek po očkování změřit. Test je prováděn z krve pomocí drobného vpichu do prstu. Vyšetření není hrazeno zdravotním pojištěním a cena jednoho testu je 530 korun. Možnosti nechat si změřit hladinu protilátek využil i radní Jihomoravského kraje pro oblast zdravotnictví Jiří Kasala. „Zajímalo mě, jak očkování zafungovalo, proto jsem si zde nechal udělat i test na protilátky,“ říká Kasala.

Organizace apeluje zejména na seniory, aby očkování nepodcenili. Podle předběžných výsledků studie, které prezentovaly Podané ruce v srpnu, má až šedesát procent očkovaných po čtyřech a více měsících od očkování negativní hodnoty virus neutralizačních protilátek – tedy protilátek, které se tvoří v těle po očkování. „Čísla nakažených rostou, objevují se nové mutace. Před námi je zima a já si přeju, aby proběhla již jinak než ta minulá,“ zakončil Vobořil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Společnost Podané ruce

Štítky Brno, Covid, Podané ruce, Neziskovka, očkování, protilátka, Janáčkovo divadlo, Jindřich Vobořil, Petr Husa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se začalo očkovat třetí dávkou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.