Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Velká očkovací centra zavírají, otěže přebírají mobilní týmy a praktici

Velká očkovací centra po celém Česku končí, výjimkou není ani to na brněnském výstavišti. V Janáčkově divadle ale zůstává i nadále otevřené očkovací centrum, Brňané ho tak mohou využít i k aplikaci třetí dávky. Vakcinaci nyní budou zajišťovat především mobilní očkovací týmy a praktičtí lékaři. Podle Podaných rukou jsou právě mobilní týmy cestou, jak zvýšit proočkovanost populace.

První velkokapacitní centrum v Česku po devíti měsících ukončilo svůj provoz a přesouvá se do Fakultní nemocnice Brno. Zdravotníci v centru podali přes 400 tisíc dávek. 

Velká očkovací centra již nemají rentabilitu, pokud se vše hradí ze zdravotního pojištění. Největší nápor zájemců o vakcínu je už za námi, nyní by mělo být očkování na prakticích a mobilních týmech,“ uvedl ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil. Zapojeny by podle něj měly být do očkování i soukromé a nevládní organizace, které jsou leckdy mnohem flexibilnější než stát. Dodává také to, že například sousední německy mluvící země nasmlouvaly na očkování právě nevládní organizace, a to dokonce na následující 4 roky.

Velkou roli podle Podaných rukou budou hrát v následujících měsících v očkování především mobilní týmy. Samy s očkovacími trucky jezdí nejen po jižní Moravě, ale také v Pardubickém kraji nebo na Vysočině. Zítra například kamion zastaví v Kyjově. Organizace začala s mobilním očkováním už na jaře, kdy očkovala imobilní občany v místě jejich bydliště. 

Lidé podle Vobořila o vakcíny stále zájem mají. „Náš srpnový výjezd do Veselí nad Moravou, kde jsme naočkovali přes tisíc lidí, to dokazuje. Lidé ale nechtějí vážit cestu do velkých očkovacích center, složitě se registrovat na internetu nebo třeba jen jezdit mimo svou obec, kde žijí. Mobilní očkování je jednoznačně cestou, jak dosáhnout vyšší proočkovanosti,“ uvedl Vobořil. Celkem podala organizace už téměř 20 tisíc dávek vakcín.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Kristýna Férová

Štítky Podané ruce, Brno, Neziskovka, Očkováhní, očkovací centrum, očkování, Česko, Jindřich Vobořil, vakcína, Brněnské výstaviště, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká očkovací centra zavírají, otěže přebírají mobilní týmy a praktici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.