Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brno má pomoc v krvi, a to hned dvakrát! 

PR článek

I za dobrý skutek můžete dostat zaplaceno. Nevěříte? Přijďte to zkusit do nového odběrového centra společnosti Cara Plasma v samém srdci Brna, které otevírá už ve druhé polovině srpna. Exkluzivně v Brně budou mít dárci na výběr ze dvou odběrových míst Cara Plasma, první centrum se nachází v OC Olympia. Pro větší pohodlí dárců je nová pobočka situovaná pouhých 200 metrů od Hlavního nádraží a spojů tramvajových linek. Dárci se kromě příjemného prostředí a profesionální péče mohou těšit na řadu výhod a hodnotné dárky. 

Výhody dárcovství v odběrových centrech Cara Plasma 

Za každé darování krevní plazmy dostane dárce při odchodu finanční náhradu ve výši 700 korun, nebo nárok na den placeného volna. Případně mají dárci možnost si odečíst až 3 tisíce korun z daně z příjmu, a to až do výše 15 % ze základu daně. To ale není všechno! V rámci věrnostního programu sbírá každý dárce body, které poté může vyměnit za hodnotné dárky, mezi kterými jsou třeba chytré hodinky, trekingové hole, stan, nebo dokonce i čistička vzduchu. O prázdninách mohou pravidelní dárci za 3 odběry získat 100 bodů do věrnostního programu navíc. Letní akci lze uplatnit na všech pobočkách společnosti Cara Plasma. Po odběru jsou pro dárce k dispozici teplé nápoje, drobné občerstvení a v letních měsících i zmrzliny. V současné době také probíhá velká soutěž o Apple Watch.

Výhodou dárcovství v centrech Cara Plasma je také základní lékařské vyšetření před každým darováním, které dárcům zdarma poskytuje přehled o jejich zdravotním stavu. Záslužný čin tak může vylepšit rodinný rozpočet a ještě vám udělat radost ze zaslouženého dárku. 

K čemu se plazma využívá

Krevní plazma je důležitou složkou krve a díky tomu je nenahraditelnou surovinou pro výrobu léků pro lidi se závažným onemocněním krve a imunitního systému. „Dárcovstvím můžete pomoci pacientům s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou nebo onkologickými onemocněními,” říká MUDr. Simona Hohlová z centra pro odběr krevní plazmy Cara Plasma. Léky, k jejichž výrobě je krevní plazma používána, pomáhají tisíce lidem nejen v České republice. Zásadní význam mají pro pacienty s hemofilií, dědičnou poruchou, která se nejčastěji projevuje zvýšeným krvácením. Pro osoby s touto diagnózou jsou léčiva z krevní plazmy zcela zásadní ke zlepšení kvality života.  Plazma lze využít i při léčbě rozsáhlých popálenin, úrazů nebo během závažných operací. 

Kdo může darovat

Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let. K posouzení, zda je člověk vhodným dárcem, slouží vstupní prohlídka. Dočasně jsou z dárcovství vyřazení lidé, kteří v poslední době prodělali některé infekční nemoci nebo akutní úrazy, mají čerstvé tetování a piercing a postoupili některé typy očkování. Dárcovství není vhodné během těhotenství a menstruace. V případě onemocnění covid-19 může člověk darovat nejdříve 28 dní od prvního dne bez příznaků. Po očkování proti covidu-19 vakcínou typu mRNA lze darovat po 7 dnech a po vakcíně vektorového typu po 28 dnech. 

Na co se mají dárci připravit

Vstupní proces zabere přibližně hodinu, prohlídky při dalším darování krevní plazmy netrvají déle než 20 minut. Samotný odběr trvá 40 až 60 minut. Napíchnutí na začátku může být mírně nepříjemné, ale to trvá jen pár sekund. Zbytek procedury je úplně bezbolestný a dá se při něm dokonce relaxovat, ať už u dobré knihy a časopisu nebo brouzdáním na internetu. Pomáhat druhým nebylo nikdy jednodušší. 

Objednat se na odběr je možné s předstihem na webových stránkách www.caraplasma.cz. Nové odběrové centrum v Brně sídlí na adrese Benešova 14, Brno-střed

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Krev, Doránování, Brno, Plasma, krevní plazma, nemoc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má pomoc v krvi, a to hned dvakrát!   |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.