Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno začalo očkovat lidi bez domova

Minulý týden v Brně začala takzvaná nízkoprahová vakcinace, při níž se očkují lidé bez domova. Mobilní tým neziskové organizace Podané ruce podává zájemců vakcíny Jenssen společnosti Johnson & Johnson a Moderna. Cílem akce je zvýšit proočkovanost všech skupin obyvatelstva a zabránit šíření koronaviru v komunitách bezdomovců.

Organizovaná místa, kde se lidé bez domova scházejí, tedy azylové domy, noclehárny či denní centra, připravovaly klienty na možnost vakcinace dlouhodobou kampaní a osvětu dělali také sociální kurátoři v terénu. Ani přes to ale všichni bezdomovci nedostali možnost očkovat se společně s většinovým obyvatelstvem. Mnoho z nich totiž nespolupracuje se službami, které jim možnost nabízejí, a přenos koronaviru tak u nich zůstává pravděpodobnější.

Za lidmi bez domova proto vyjel do terénu mobilní očkovací tým. „Prvních jednaosmdesát dávek vakcíny Moderna již bylo aplikováno a v očkování se bude pokračovat druhou dávkou v předem určeném intervalu,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). K očkování se využívají vakcíny s krátkou dobou expirace, které by brzy prošly.

První akci zorganizovali sociální pracovníci minulý týden v očkovacím centru v Bohémě, další je v plánu na příští středu. „Mobilní tým bude očkovat zájemce v prostorách oddělení sociálních kurátorů na Křenové 20, a to vakcínou Janssen,“ řekl náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS). Látka Janssen pochází od společnosti Johnson & Johnson a podává se pouze v jedné dávce. Podle odhadů bude celkově naočkováno asi 150 osob.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Podané ruce

Štítky očkování, Brno, bez domova, bezdomovec, koronavirus, vakcína, Johnson & Johnson, ODS, Janssen Pharmaceutica, Markéta Vaňková, Robert Kerndl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno začalo očkovat lidi bez domova  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.