Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Testpoint v Bohémě. Podané ruce otevřou nové testovací centrum

Nové testovací centrum otevře Společnost Podané ruce v Janáčkově divadle v bývalé restauraci Bohéma. Prostory měly původně sloužit jako očkovací centrum, kvůli absenci vakcín ale nebylo zatím otevřeno veřejnosti. Organizace se rozhodla nabídnout Brňanům místo alespoň jako testpoint.

Testovací centrum na brněnském výstavišti bude fungovat i nadále, nově ale budou moct využít zájemci o testování i Bohému. Návštěvníci se budou moct nechat otestovat v Janáčkově divadle od pondělí 19. července. Celý první týden bude centrum otevřeno od 7:00 do 20:00. Podle návštěvnosti pak Podané ruce vyhodnotí, jak nastaví otevírací dobu v následujících týdnech.

Stejně jako na výstavišti se budou moct návštěvníci nechat otestovat antigenními i PCR testy. „Budeme zde testovat také na protilátky. Tuto službu přesouváme z výstaviště, kde už nebude nadále dostupná, právě do Bohémy,“ uvedla Kamila Zouharová z Podaných rukou.

Podané ruce otvírají nové testovací centrum v Janáčkově divadle.

Průkopníci v antigenním testování

I v Bohémě budou používat jihokorejské testy od značky Boditech. „Ty jsou natolik citlivé, že jsou schopné odhalit i bezpříznakovou infekci. “Používáme přístrojově vyhodnocované testy od špičkových výrobců z Jižní Koreje, které tím pádem také snižují lidský faktor chybovosti,“ uvedl ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil. Neziskovka provedla od loňského jara přes 400 tisíc testů. 

Podle hypotézy Podaných rukou stojí za jarním dramatickým poklesem nakažených právě kvalitní antigenní testování. Jihomoravský kraj má z celého Česka nejméně nakažených koronavirem v přepočtu na sto tisíc obyvatel. To ukazují data Ministerstva zdravotnictví.

Brno má pak v přepočtu na deset tisíc obyvatel také nejméně mrtvých v kraji. To je podle neziskovky zapříčiněno testováním v domovech seniorů, kam jezdili s mobilními testovacími týmy. Vše probíhalo za podpory města. „S testováním jsme v domovech seniorů začali jako vůbec první. Šlo o natolik průlomový krok, že se brzy rozšířil po celém Česku,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Nejméně mrtvých v přepočtu na deset tisíc obyvatel vykazuje z Jihomoravského kraje právě Brno

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Ivo Dvořák

Štítky Podané ruce, Brno, Testování, Covid, Janáčkovo divadlo, Česko, Brněnské výstaviště, Jihomoravský kraj, Markéta Vaňková, Jindřich Vobořil, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jižní Korea, Bohéma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testpoint v Bohémě. Podané ruce otevřou nové testovací centrum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.