Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Virus přes léto nezmizí, nepodceňujme prevenci

Očkování jako tečka za koronavirem? Rostoucí počty nakažených tomu zatím nenasvědčují, do Česka se navíc dostala už i indická mutace koronaviru. Podle Společnosti Podané ruce by Česko nemělo zapomínat na prevenci, jinak nás čeká na podzim další vlna. Zabránit se jí dá přitom podle nich kvalitním testováním a trasováním, vysokou proočkovaností populace a sledováním protilátek u rizikových skupin obyvatel. „V Jižní Koreji se podařilo díky testování a trasování udržet zemi bez plošného lockdownu,“ upozorňuje ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil, podle kterého není lockdown řešením. Naopak je podle něj nutné pracovat s lokálními ohnisky a nepodceňovat prevenci.

Od 1. července končí z rozhodnutí vlády povinné testování zaměstnanců. Už dříve vláda rozhodla o snížení počtu testů hrazených pojišťovnou, a také snížila provozovatelům testovacích center úhrady za testy. „Dosavadní vakcinace a antigenní testování ve firmách a institucích pomohly snížit virovou nálož v populaci, neznamenají však úplné ukončení šíření pandemie,“ uvedl Vobořil. 

Podané ruce jsou přesvědčené o tom, že plošné antigenní testování bylo klíčovým krokem v boji s pandemií. Zároveň se obávají, že bez dostatečné prevence se situace na podzim razantně zhorší. Očkování, s kterým organizace pomáhá například v Pardubickém kraji, je podle nich důležité. Rozhodně ale není řešením. U rizikových skupin jako jsou senioři a chronicky nemocní mohou totiž protilátky po očkování rychle klesat. 

Naše testování ukazuje, že někteří senioři, kteří byli očkování v prosinci nebo lednu, měli už v květnu množství protilátek po očkování pod hladinou, která je výrobcem udávána za pozitivní,“ řekl Vobořil. Podané ruce nyní ve spolupráci s městem Brno a Diecézní charitou připravují studii, která by měla podpořit jejich tezi, že na podzim bude nutné seniory přeočkovat třetí dávkou vakcíny. 

Cílem studie je zabránit opětovnému šíření nákazy v domovech pro seniory a ochránit rizikové skupiny (chronicky nemocní, senioři). „Jsem velmi ráda, že studii finančně podpoříme. Ukazuje se totiž, že u starších skupin obyvatelstva se očkování může chovat jinak než u mladších,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Dalším důvodem, proč hrozí na podzim Česku zhoršení situace, je podle organizace nedostatečná ochota lidí nechat se očkovat. Podle květnového šetření agentury STEM/MARK se očkovat nechce přibližně 34 procent obyvatel, z čehož deset procent se nenechá očkovat, ani kdyby bylo očkování povinné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tereza Hrubá

Štítky Podané ruce, Brno, Covid, prevence, očkování, Česko, Jindřich Vobořil, podzim, Jižní Korea, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Virus přes léto nezmizí, nepodceňujme prevenci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.