Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Je vám 65+? Nechte si změřit protilátky, vyzývají neziskovky i primátorka

Testovat seniory na množství protilátek po očkování bude nezisková organizace Podané ruce. Lidé starší 65 let mohou přijít od středy do pátku v dopoledních hodinách do očkovacího centra Bohéma v Janáčkově divadle. Senioři tak zjistí něco o svém zdravotním stavu a zároveň se mohou podílet se zavedení nové očkovací a testovací strategie. Anonymizovaná data z testování totiž budou součástí studie o protilátkách, která by mohla vést k přeočkování rizikových skupin třetí dávkou.

Při příchodu vyplní senioři informovaný souhlas. Samotné testování pak probíhá tak, že medik odebere testovanému čtyři kapky krve z bříška prstu. Následně medik vzorky namíchá a přístrojově vyhodnotí. Do hodiny pak obdrží senior SMS s výsledkem. Pokud bude mít zájem, může s neziskovkou konzultovat, co pro něj výsledné hodnoty znamenají. V Bohémě se bude testovat od středy do pátku od 8:00 do 11:00.

Z předešlých šetření Podaných rukou vyplývá, že někteří senioři, kteří byli očkováni v zimě, mají už v květnu protilátek velmi málo. „A můžeme předpokládat, že u této skupiny budou i dále klesat. Musíme mít nachystaný preventivní scénář,“ řekl ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil. Proto se tentokrát neziskovka rozhodla zaměřit pouze na seniory, ne na širokou veřejnost jako u předchozího testování. 

Na studii spolupracují i Diecézní charita a město Brno. „Jsem velmi ráda, že studii finančně podpoříme. Ukazuje se totiž, že u starších skupin obyvatelstva se očkování může chovat jinak než u mladších,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková. Sledovat budou imunitní odpověď po očkování u lidí starších 65 let. „U těch, kteří budou mít hodnoty nižší než deset procent, budeme měřit i buněčnou imunitu,“ uvedla Simona Kumpanová Valachovičová, která studii organizuje. Data pak zanalyzuje přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa.

„Ráda bych apelovala na veřejnost, ať se studie zúčastní,“ vyzývá seniory Vaňková. Pokud byste měli o testování zájem vy nebo vaši příbuzní, zarezervujte si svůj termín na tel. čísle 770 130 932. Linka je k dispozici od pondělí do pátku od 8:30 do 12:30.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kristýna Férová

Štítky podané ruce, covid, protilátky, senioři, protilátka, očkování, Janáčkovo divadlo, Markéta Vaňková, Jindřich Vobořil, Petr Husa, Fakultní nemocnice Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mojmír Herzlik

Já jsem "mladý" senior, ale je třeba se zamyslet nad tím, když někam zvete lidi 65+ a ještě to pí primátorka doporučuje, tak je potřeba zajistit odpovídající podmínky a organizaci. Kdybych neměl čas, tak jsem utekl, strávil jsem tam hodinu a čtvrt. Zlaté antigenní testování, tam když jsem se objednal na 10:50, tak jsem v 11 odjížděl šalinou od výstaviště a vše fungovalo, očkování také.

Středa, 30. června 2021, 21:26Odpovědět

Mojmír Herzlik

Naprosto nezvládnutá akce. Testování a očkování na výstavišti fungovalo bez nejmenšího zádrhele ale tady to? Zaregistroval jsem se elektronicky na 10:50, když to fungovalo do 11. Přijdu k Bohémě, tam fronta seniorů, většinou s berlemi. Asi půl hodiny trvalo, než jsem se dostal k registračnímu formuláři, kde jsem musel vyplnit všechny údaje, přitom jsem je vyplňoval na webu a měl vytištěný QR kód. Pak jsem další půlhodinu čekal už na židli a na smsku čekám doteď. A asi se načekám, protože medik se mě zeptal na jméno, neměl u sebe počítač jako na vedlejším místě. Na papírku měl napsaná jména, ale moje jméno si tam nenapsal. Když jsem se ho zeptal, jak té smsce mám rozumět se hrozně podivil, že mě nikdo nepoučil a řekl, že keď to bude vyše 30 percent, je to dobré.

Středa, 30. června 2021, 21:21Odpovědět

Em Kresová

Proč jenom PO očkování. Copak není mořné zjistit stav PŘED Očkováním.

Úterý, 29. června 2021, 17:15Odpovědět

Zdeněk Švec

Co to přinese jen další oblbování lidí. Protilátky buď mám ,nebo nemám. Zase vymývání mozků, proč tedy očkují? Jsem 74+ neočkovaný ,bez testů a nevím zda jsem měl chřipku nebo covid, ja očkovací serum věnuji raději na přeočkování kteří asi strachem zalezou ve skafandrech do sklepa.

Úterý, 29. června 2021, 14:21Odpovědět

Je vám 65+? Nechte si změřit protilátky, vyzývají neziskovky i primátorka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.