Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Díky operaci v brněnské nemocnici dorostla mladému Matyášovi kost

Následky úrazů či onkologické léčby, které u pacientů znamenají zkrácení kostí, umí řešit lékaři v Brně. Mladému Matyášovi, jenž se v dětství zranil při fotbale, díky operaci dorostly čtyři centimetry stehenní kosti.

Před sedmi lety se tehdy jedenáctiletý Matyáš nešťastně zranil při hraní fotbalu. Zlomení stehenní kosti u mladého sportovce vedlo k zastavení růstu a zkrácení končetiny o celé čtyři centimetry. Právě důsledky podobných poranění, genetické vady a následky onkologické léčby řeší oborníci ve Fakultní nemocnici v Brně. Končetinu dokáží díky mini invazivnímu zákroku prodloužit až o osm centimetrů.

Matyášův problém, který způsoboval, že měl jednu nohu kratší než druhou, může časem vést k bolestem či vzniku artrózy nebo skoliózy. Unikátní způsob růstu kosti, k němuž se využívá speciální hřeb, umožňuje dorůstání až jednoho milimetru denně. „Zákrok je prováděn v celkové narkóze, stačí pouze tři ranky. Jedna pro zavedení hřebu v oblasti kolene, druhá malá ranka v místě, kde se dlátem přeruší celá kost, z této ranky se zavede i čidlo, které se pak umístí do podkožní kapsy, třetí ranka na zavedení jednoho jistícího šroubu," popsal přednosta Kliniky úrazové chirurgie Milan Krtička.

Čidlo umístěné pod kůží snímá data a přenáší proud do motoru hřebu. Léčba funguje na základě biologie kostního hojení, kdy se po přerušení kosti vytvoří hematom, který se postupně mění na vazivo, to na chrupavku a chrupavka v kost. Dnes osmnáctiletý Matyáš už má díky brněnským lékařům obě nohy stejně dlouhé. Zákrok mu dopomohl k růstu chybějících čtyř centimetrů stehenní kosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky operace, nemocnice, Brno, kost, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky operaci v brněnské nemocnici dorostla mladému Matyášovi kost  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.