Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Bohémě se testovali senioři na protilátky

Nechat se otestovat na protilátky mohli senioři starší 65 let minulý týden v očkovacím centru Bohéma v Janáčkově divadle. Nezisková organizace Podané ruce otestovala od středy do pátku několik desítek lidí. V testování budou příští týden pokračovat, ze získaných dat vznikne studie. Naměřené hodnoty bude pak přes léto analyzovat přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa. Finančně ji podpoří město Brno. „Na základě výsledků studie vyhodnotíme, zda a kdy bude potřeba přistoupit k posilujícím dávkám vakcíny v domovech pro seniory,“ uvedl Husa.

Ze vzorku krve budou medici zkoumat protilátky IgG, IgM a nAb. „První dva druhy protilátek jsou protilátky ochranné a vznikají v těle přirozeně při kontaktu s virem. Ukázalo se, že mohou ale vznikat i po vakcinaci,“ řekla Simona Kumpanová z Podaných rukou, která má na starost organizaci studie. Protilátky nAb se vytváří očkováním. „U těch, kteří budou mít hodnoty nižší než deset procent, budeme měřit i buněčnou imunitu,“ dodala Kumpanová.

Při příchodu do Bohémy vyplnili senioři informovaný souhlas a uvedli, zda covid prodělali nebo neprodělali a také, jak těžký průběh onemocnění měli. „Pak za mnou přišli do kabinky, kde jsem jim odebrala vzorek kapilární krve z bříška prstu. Beru si vždy čtyři kapky. Následně jsem vzorky namíchala a přístrojově vyhodnotila,“ řekla medička Andrea Jaleczová. Do hodiny přišla seniorům SMS s výsledkem. Pokud budou mít zájem, mohou s neziskovkou konzultovat, co pro ně výsledné hodnoty znamenají. „Odběr vůbec nebolel, jen krev mi tekla trochu pomaleji. Slečna mi musela trochu pomačkat prst. Jsem zvědavá na výsledky,“ uvedla jedna z testovaných seniorek.

V testování budou Podané ruce i Diecézní charita pokračovat. Chtějí otestovat alespoň 300 lidí. Jejich cílem je upozornit na nutnost třetí dávky pro rizikové skupiny. Předchozí zkoumání totiž ukázala, že seniorům klesají protilátky rychleji než zbytku populace. „Nejstarším věkové skupiny dostaly druhou dávku v průběhu zimy. Naše testování ukazuje, že v květnu už ale velká část z nich měla protilátky po očkování pod hladinou, která je výrobcem udávána za pozitivní,“ uvedl ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Brněnské trucky pomáhají očkovat v Pardubickém kraji

S přeočkováním by podle neziskovky mohly pomoct jejich mobilní očkovací trucky. Jeden momentálně pomáhá zrychlit očkování v Pardubickém kraji. Podané ruce spolupracují na místě s katolickou Charitou. V pondělí 14. června podali jejich medici a zdravotníci přes pět tisíc dávek. V úterý překonali dosavadní maximum v kraji, naočkovali téměř pět a půl tisíce lidí. 

Trucky mohou bez problémů křižovat nejen Jižní Moravou, ale také celým Českem. Můžeme nabídnout očkování kterékoliv obci a tím zvýšit procento proočkovanosti, abychom se opět nedostali na podzim do problému,“ uvedl Vobořil. Podle něj může očkování mimo nemocnice s pomocí očkovacích center a mobilních týmů zajistit stabilitu a plynulost očkování. Mobilní týmy by rádi udrželi v pohotovosti minimálně dva roky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kristýna Férová

Štítky Brno, Covid, Podané ruce, Neziskovka, Testování, protilátka, bohémství, očkování, Petr Husa, Janáčkovo divadlo, Fakultní nemocnice Brno, Jindřich Vobořil, Pardubický kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bohémě se testovali senioři na protilátky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.