Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vakcínu mají, protilátky ne. Neziskovky s městem řeší, jak ochránit seniory

Rizikové skupiny budou potřebovat třetí dávku vakcíny. To tvrdí nezisková organizace Podané ruce. Z testování protilátek, kterou provedla na přelomu dubna a května vyplývá, že u seniorů klesá hladina protilátek po očkování rychleji než u zbytku populace. Výsledky šetření odprezentovala neziskovka minulý týden. Ve spolupráci s městem Brno a Diecézní charitou budou v testování i nadále pokračovat. Tentokrát se zaměří i na buněčnou imunitu.

Testování na protilátky probíhalo na brněnském Výstavišti. Zapojilo se do něj 253 lidí. Ze vzorku kapilární krve byli dobrovolníci testováni hned na několik druhů protilátek. Výsledky ukázaly, že se imunitní odpověď u očkovaných v různých věkových skupinách obyvatelstva výrazně liší. U seniorů je nižší a s rychleji klesá. „Nejstarším věkovým skupinám byla druhá dávka podávána v průběhu zimy. Naše testování ukazuje, že v květnu už ale velká část z nich měla protilátky po očkování pod hladinou, která je výrobcem udávána za pozitivní,“ uvedl ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Lidé, kteří se onemocněním covid-19 nenakazili, mají hladinu protilátek nižší.

Čísla se zásadně liší u těch, kteří onemocnění covid-19 prodělali a těch, kteří ho neprodělali. Lidé, kteří se s virem zatím nesetkali, nemají průměrné hodnoty protilátek vyšší než 70 procent. Patnácti lidem se nevytvořily protilátky vůbec. Senioři nad 80 let mají hladinu protilátek kolem 35 procent. Ti, kteří nemoc prodělali, mají protilátek podstatně více. 

„Sám jsem se nechal na protilátky otestovat, byť ještě nejsem senior. V dubnu jsem byl naočkován Pfizerem. Teď na začátku června mám protilátky po očkování na deseti procentech,“ uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. Ta se zapojí do další studie Podaných ruku. Obě organizace chtějí zabránit podzimnímu šíření nákazy v domovech pro seniory a vyvolat diskusi o nutnosti třetí dávky pro ohrožené jedince. Jejich snahy by měly ideálně vést k přeočkování seniorů. 

Ti, kteří covid-19 prodělali, mají protilátky vysoké.

Testování pokračuje, město ho finančně podpoří

Studii povede přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa. Finančně ji podpoří město Brno. Tentokrát se studie zaměří pouze na lidi starší 65 let. „Informace ze zahraničí i od Podaných rukou jasně naznačují nestabilitu účinku vakcíny v závislosti na době od očkování, věku a zdravotním stavu. Na základě výsledků studie vyhodnotíme, zda bude potřeba přistoupit k posilujícím dávkám vakcíny v domovech pro seniory,“ řekl Husa.

Společnost Podané ruce a vedení města začalo už na podzim s antigenním testováním v domovech pro seniory. Přišly s tím jako vůbec první v Česku a povedlo se jim tak ochránit ty nejzranitelnější. Podle hypotézy Podaných rukou vedla právě jejich spolupráce s městem k tomu, že Brno vykazuje v přepočtu na 10 tisíc obyvatel nejméně zemřelých v celém Jihomoravském kraji. „Ráda bych apelovala na veřejnost, ať se studie zúčastní. Každý jednotlivý člověk pomůže vzniku budoucí očkovací i testovací strategie. Testování bude probíhat od poloviny června,“ zakončila Markéta Vaňková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tereza Hrubá

Štítky podané ruce, Brno, covid, protilátka, očkování, vakcína, Jindřich Vobořil, Brněnské výstaviště, Markéta Vaňková, Oldřich Haičman, Petr Husa, Pfizer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vakcínu mají, protilátky ne. Neziskovky s městem řeší, jak ochránit seniory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.