Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dvě třetiny žen s rakovinou mají kožní problémy, pomáhají jim odborníci v Brně

Masarykův onkologický ústav v Brně (MOÚ) zřídil poradnu pro ženy s rakovinou, které mají poškozenou kůži. Problém, jenž se týká až dvou třetin pacientek, nejčastěji vzniká v důsledku ozařování, chemoterapie, imunoterapie či hormonální léčby.

Při léčbě rakoviny se musejí pacienti často potýkat s nežádoucími vedlejšími účinky, které mnohdy zahrnují postižení kůže. Objevuje se vyrážka napodobující akné, citlivost na sluneční svit, tmavnutí kůže nebo změny na nehtech. Problémy nejčastěji vznikají v důsledku ozařování, chemoterapie, imunoterapie či hormonální léčby. S podobnými důsledky, které až dvěma třetinám žen znepříjemňují soužití s vážnou nemocí, pomáhá pacientkám nová onkokosmetická poradna MOÚ v Brně.

Ženy mají od června možnost využít odborného poradenství, vyšetření a následné péče o kůži, a to včetně konzultace dermatologických prostředků. V řadě případů nepostihují vedlejší účinky pouze kůži, ale ovlivňují také růst a kvalitu vlasů či nehtů. „Nežádoucí účinky mohou být pro ženy často stresující. V onkologické léčbě je velmi důležitá komplexní podpora. Inspirovali jsme se u francouzských kolegů, kteří onkokosmetické poradenství pod vedením kožních lékařů poskytují jako standardní péči,“ vysvětlil ředitel MOÚ Marek Svoboda.

Tým odborníků vede poradnu ve spolupráci s projektem Nebýt na to sama, a to každé úterý a středu od 16 do 18 hodin. „Sama z vlastní zkušenosti vím, že v době léčby je pokožka velmi zatížena. Každá malá pomoc v boji s nežádoucími účinky na kůži a vlasové pokožce pro mne byla důležitá, a to jak psychicky, tak fyzicky,“ doplnila iniciátorka projektu Andrea Nováková.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jmexclusives, Pixabay

Štítky rakovina, kožní problémy, léčba, onkokosmetická poradna, Brno, kůže, Masarykův onkologický ústav, Andrea Nováková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě třetiny žen s rakovinou mají kožní problémy, pomáhají jim odborníci v Brně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.